Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Unatoč pogotku u pramac, hidrogliser je s izaslanstvom UNICEF-a uvečer ipak uplovio u Dubrovnik
15. studenog 1991. - Napad brodova JRM-a na hidrogliser "Krila Dubrovnika"
 
Krila Dubrovnika
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

U jeku opsade Dubrovnika svjetski uglednici nastojali su diplomacijom pomoći gradu pod Srđem, između ostalog šaljući promatračke misije kako u sam grad, tako i na pregovore s napadačima.

 

Naravno, bezobzirnom agresoru to nije odgovaralo stoga su na svaki način opstruirali pokušaje pomoći, pa tako i prijetnjom oružjem, kao primjerice 15. studenog 1991. kada su brodovi Jugoslavenske ratne mornarice napali hidrogliser ''Krila Dubrovnika''.

...

Hidrogliser je prevozio izaslanstvo UNICEF-a, predvođeno francuskim ministrom za humanitarna pitanja Bernardom Coushnerom, talijanskom ministricom za emigraciju Margheritom Boniver i drugim stranim diplomatima.

Unatoč pogotku u pramac, hidrogliser je uvečer ipak uplovio u Dubrovnik.

Međunarodna zajednica željela je pomoći drevnom gradu kojeg je UNESCO proglasio spomenikom svjetske baštine, te je posebno od studenog, kada je Dubrovnik bio potpuno opkoljen i blokiran, uistinu činila sve napore da prekine razaranje grada.

Nažalost, iako je istovremeno na drugom kraju Hrvatske Vukovar bio u daleko težoj situaciji, tragedija grada na Dunavu nije ih toliko zabrinjavala.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U zadnjim danima herojske obrane vukovarski branitelji i civili bili su prepušteni isključivo nemilosti JNA i četnika, a što je i rezultiralo nevjerojatnim ratnim zločinom nakon okupacije.

S druge strane, europska diplomacija mnogo učinkovitije pomogla je Dubrovniku u tim danima. Italija je javno optužila JNA da ne dopušta dopremanje humanitarne pomoći, a ministrica Boniver zajedno s kolegom Kouchnerom uputila je svjetskoj javnosti apel za spas Dubrovnika.

Ti napori donekle su urodili plodom te je 18. i 19. studenog brod talijanske Vojne mornarice dopremio humanitarnu pomoć, te je u Brindisi zbrinuo gotovo 800 civilnih izbjeglica.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 450 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com