Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Kontroverznog srpskog ratnog zločinca najviše će pamtiti Škabrnja
'Napad' na ratnog zločinca Miroslava Mlinara (18.5.1990.)
 

Miroslav Mlinar

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

18. svibnja 1990. zbog navodnog napada nožem na predsjednika benkovačkog mjesnog odbora Srpske demokratske stranke Miroslava Mlinara, politički vođe hrvatskih Srba donijeli su odluku o prekidanju svih veza s Hrvatskim saborom i hrvatskim strankama.

 

Napad nožem bio je inscenirani pokušaj podizanja napetosti jer Mlinarove rane liječnici u Zadru okarakterizirali su kao lakše tjelesne ozljede.

...

Mladić je zatim odvezen u Knin, a srbijanski mediji svakodnevno su iznosili dramatične vijesti vezane za njegovo ranjavanje.

Osim ovoga, nezadovoljni su hrvatski Srbi, uz očitu pomoć službenog Beograda, potaknuli niz sličnih incidenata, koji su konačno doveli do otvorenoga ratnog sukoba.

Iako je cilj ostvaren, mladića iz Benkovca hrvatska javnost brzo je zaboravila. Ipak, on se periodično pojavljuje na važnim događajima za javni život Srbije. Nakon sudjelovanja u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, gdje je navodno tri put bio ranjen, Mlinar se s obitelji preselio u Australiju.

Kada su počeli zračni napadi na Srbiju, organizirao je masovne prosvjede protiv NATO saveza i hitno se vratio u Beograd.

 

Tijekom zračnog napada našao se ispred zgrade Radio -televizije Srbije kada ju je pogodila raketa. Svijet je obišla slika Mlinara kako spašava teške ranjenike iz  zgrade RTS-a koja je bila u plamenu. Posljednji put Mlinar se pojavio u vijestima tijekom poplava 2014. kada se istaknuo spašavanjem velikog broja unesrećenih ljudi u Obrenovcu.

 

Ipak kontroverznog  političara-ratnika i humanitarca, stanovnici Škabrnje ponajprije će pamtiti zbog njegova sudjelovanja u ratnom zločinu.

 

Mlinar je nedvojbeno sudjelovao u osvajanju Škabrnje kobnog 18. studenog 1991., za što je u odsutnosti bio i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora.

 

 

Oluja

 Foto:  maxportal.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 336 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com