Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Tuđman je u svakoj prilici isticao jasan smjer hrvatske politike i vrijednosti do kojih drži Hrvatska
(7. 5.1995.) 50. obljetnica nad fašizmom i nacizmom u Europi: Tuđman izričit u osudi totalitarizma svih oblika

Franjo Tuđman

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Političar preciznih stajališta

 

 

Munjevito oslobađanje zapadne Slavonije za mnoge nedovoljno upućene bilo je golemo iznenađenje, baš kao i veliki diplomatski uspjeh europske turneje na koju se predsjednik Franjo Tuđman uputio neposredno nakon završetka operacije Bljesak.

 

Već 7. svibnja 1995. Tuđman je u Londonu bio nazočan na svečanosti 50. obljetnice pobjede nad fašizmom i nacizmom u Europi.

...

Tom prigodom sastao se s američkim državnim tajnikom Richardom Holbrookeom, zatim i engleskom kraljicom Elizabetom II., te visokim britanskim dužnosnicima.

Pažnja i čast koje su Tuđmanu iskazane u Londonu proizlaze iz činjenice da je Hrvatska bila istaknuta zemlja u borbi protiv fašizma, a hrvatski je predsjednik bio jedan od svega trojice prisutnih državnika koji su aktivno sudjelovali u toj borbi.

 

Već sljedeći dan Tuđman je bio uvaženi gost na proslavi u Parizu, a vrhunac počasti slijedio je 9. svibnja, tijekom proslave obljetnice Dana pobjede u Moskvi.

Ujutro je na Trgu Ivanovskog, hrvatski predsjednik bio na svečanom mimohodu ruskih ratnih veterana. Poslije, na središnjoj proslavi, tijekom ceremonijalnog otvorenja spomen-područja na Kutuzovskom prospektu, Tuđmanu je iskazana velika čast time što je zauzeo mjesto u prvom redu, odmah uz predsjednike Rusije i Sjedinjenih Država, te kineskog predsjednika i britanskog premijera.

Nakon polaganja vijenca na Grob neznanog junaka slijedio je prijam i svečana večera u velikom Kremaljskom dvorcu, koje je priredio predsjednik Ruske Federacije Boris Jeljcin.

Tom prigodom Tuđman je kao i mnogo puta dotad istaknuo jasan smjer hrvatske politike i vrijednosti do kojih drži hrvatska država.

 

Iako je Franjo Tuđman bio političar preciznih stajališta, nakon njegove smrti neskloni politički krugovi i mediji su, na temelju Tuđmanove vizije o potrebi općeg pomirenja nasljednika partizanske i ustaške ideologije, počeli stvarati drukčiju sliku o prvom hrvatskom predsjedniku. No, iako pomalo zaboravljena, ostaje činjenica da je prvi hrvatski predsjednik bio izričit u osudi nacizma i fašizma, odnosno totalitarizama svih oblika.

 

 

 

Oluja

 Foto:  Twitter, Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 308 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com