Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Odbio poslušnost hrvatskoj državi jer je htio biti predsjednik tzv. RSK - dobio 35 godina zatvora
TJERALICA ZA GOROPADNIM VOĐOM POBUNJENIH KNINSKIH SRBA (8.3.1996.)
 

Milan Martić

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije izdao je 8. ožujka 1996. tjeralicu za Milanom Martićem.

 

Martić je optužen da je iz osvete zbog gubitka okupiranog teritorija zapadne Slavonije, 2. i 3. svibnja 1995. zapovjedio raketiranje civilnih ciljeva u Zagrebu.

...

Okrivljeni je za TV mrežu Asociated Press izjavio da to jest njegova zapovijed koju nikad neće poreći, ali i da će svaki pokušaj uhićenja smatrati terorističkim činom na koji će prikladno odgovoriti. Ipak, goropadni Martić dobrovoljno se 2002. predao Haškom sudu.

 

U vrijeme demokratskih promjena Martić je bio načelnik kninske milicije, a nakon izbora 1990. odbio je poslušnost hrvatskoj državi i prometnuo se u vođu pobunjenih kninskih Srba. Nakon osnivanja takozvane „Srpske autonomne oblasti Krajina“, preuzeo je dužnost ministra policije, a 1994. postaje predsjednik „Republike Srpske Krajine“.

S obzirom na stalna politička previranja u redovima pobunjenika, nije čudno što je ključni svjedok protiv Martića bio Milan Babić, njegov prethodnik.

Martićevu jednogodišnju predsjedničku karijeru obilježilo je sirovo ponašanje čak i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice. Tako, primjerice,uopće nije htio primiti prijedlog mirovnog plana Z-4,  koji je pobunjenim Srbima išao na ruku osiguravajući im svojevrsnu autonomiju. Veleposlanici SAD-a i Rusije, Peter Galbraith i Leonid Kerestedjiants, bili su šokirani Martićevim postupkom, najavivši teške dane u kojima neće moći računati na međunarodnu pomoć.

 

Uistinu, slijedile su oslobodilačke operacije hrvatskih snaga, a Martić je na poraz odgovorio zločinom prema civilima, zatim i bijegom.

 

Zanimljivo, zaštićeni svjedok MM-003, radiovezist u stožeru kninske milicije, potvrdio je da je Martić tražio da se raketama gađa baš spomenik banu Josipu Jelačiću, objasnivši kako je to simbol hrvatskog naroda.

 

 

Umjesto glavnog trga, pobunjeni Srbi  raketama su pogodili Dječju bolnicu u Klaićevoj, zgradu Baleta HNK i neke ulice u središtu Zagreba, pri čemu je poginulo sedam i ranjen veći broj civila.

 

Milan Martić osuđen je 2007. na 35 godina zatvora, a određeno je da izdržava kaznu u Estoniji.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot Youtube

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 692 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com