Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Napadajnom akcijom „Oslobođena zemlja“ uspješno je učvršćena obrana i zaustavljena neprijateljska inicijativa
12. kolovoza 1992. okončana je vojna akcija "Oslobođena zemlja"
 
Oslobođena zemlja
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

12. kolovoza 1992. okončana je vojna akcija „Oslobođena zemlja“ u kojoj su hrvatske postrojbe očistile neprijateljska uporišta u zaleđu Dubrovnika, od Zavale do Modroglavine, i uspostavile nove obrambene položaje na planinskom vijencu iznad južnoga ruba Popova polja.

 

Iako je Hrvatska vojska još od svibnja etapno oslobađala prostor dubrovačkog zaleđa, ova napadajna akcija organizirana je u drugačijim okolnostima.

...

 

Gardijske brigade, kao nositelji borbenih akcija,  u oslobađanju brdskog prostora pretrpjele su visoke gubitke i bile su premorene od višemjesečnih borbi. Istovremeno, velikosrpski agresor pokrenuo je protunapadne akcije u kojima je imao uspjeha.

 

Naime, pričuvne brigade koje su od gardijskih preuzimale novonastale linije obrane u tim protunapadima nisu se mogle adekvatno odupirati i izgubile su određeni broj važnih otpornih točaka. Iz tog razloga Zapovjedništvo Južnog bojišta na čelu s generalom Jankom Bobetkom donijelo je odluku o izvođenju napadne akcije kojom bi se zaustavila neprijateljska inicijativa.

Zanimljivo, akcija je pokrenuta 23. srpnja,  istog dana kada je agresor odbio doći na zakazane pregovore na brodu „Lastovo“ gdje su trebali biti dogovoreni uvjeti njegovog povlačenja s okupiranih hrvatskih prostora.

Za nositelja napada određena je 1. brigada „Tigrovi“, a kako su borbe nosile nove visoke žrtve, naknadno su uvedene snage 4. splitske brigade koje su sve do rujna vodile okršaje s agresorom. U borbama su također sudjelovale Taktičke grupe pričuvnih brigada HV.

 

Akcijom „Oslobođena zemlja“ uspješno je učvršćena obrana, odnosno stvorena je potrebna dubina prostora i sigurna osnovica za kasnije oslobađanje Konavala i prostora oko masiva Vlaštice.

 

Nažalost, za oslobađanje dubrovačkog zaleđa plaćena je vrlo visoka cijena

Od početka travnja 1992. do okončanja akcije „Oslobođena zemlja“ u borbama je poginulo 45 gardista, a 272 ih je ranjeno iz 1. brigade „Tigrovi“, a također su vrlo visoke gubitke pretrpjele i 2., odnosno 4. gardijska brigada, kao i pričuvne brigade Hrvatske vojske.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/dulist.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 399 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com