Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Bilo je to doba posebnog nacionalnog i sportskog naboja
29.2.1992. – Jadran Koteks klupski prvak Europe
 
Jadran Koteks
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

29. veljače 1992. Jadran Koteks pobjedom nad talijanskom Savonom osvojio je naslov prvaka Europe u vaterpolu, a to je ujedno bila prva europska klupska titula nekog hrvatskog kluba od osamostaljenja hrvatske države.

 

Moćna Savona pobijedila je u prvom susretu u Genovi 12:10, a zatim su Talijani izvan sportskog terena učinili sve ne bi li splitski klub onemogućili da dostigne minus od dva gola razlike.

...

Naime, uzvratni susret odbijali su igrati u Splitu, zbog straha od srpskog topništva.

Štoviše, odbili su igrati i u Zagrebu te je Jadran kao domaćin odigrao u Trstu, dakle na teritoriju države protivničke Savone. No bila je to mudra odluka jer su navijači Jadrana i Torcida pohrlili u Trst sa svih strana Hrvatske i stvorili zastrašujuću navijačku atmosferu u kojoj je Jadran, golom kapetana Mislava Bezmalinovića 37 sekundi prije kraja, ostvario potrebnu pobjedu 11-8.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Jadranov put do finala bio je mukotrpan. Zbog rata utakmice su igrali u inozemstvu, a čak su i nakon potpisanog Sarajevskog primirja na finalnu utakmicu jurili autobusom maksimalnom brzinom preko Šibenskog mosta, kako bi izbjegli topove srpskih pobunjenika.

Bilo je to doba posebnog nacionalnog i sportskog naboja, pa su Perica Bukić i Dubravko Šimenc, dva najbolja igrača konkurentske Mladosti, te sezone ustupljeni Jadranu ne bi li se ostvario ovaj fantastičan pothvat.

Europske prvake u Splitu dočekalo je 50 tisuća razdraganih Splićana, a Jadran je i sljedeće godine ostvario isti uspjeh pobijedivši u finalu upravo zagrebačku Mladost. Bilo je to zlatno doba splitskog vaterpola jer poslije su i vaterpolisti POŠK-a osvojili europski naslov, no dolaskom novog tisućljeća vaterpolo, kao i cjelokupan splitski ekipni sport, zbog financijskih problema doživio je krah.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/Slobodna Dalmacija

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 302 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com