Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
'Stvarajmo skupa slobodnu Hrvatsku'
CVJETNICA U ZAGREBU (8.4.1990.)
 

Cvjetnica

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Cvjetnica u Zagrebu (8.4.1990.)

 

 

Za Sloveniju je 8. travnja 1990. bio povijesni dan jer održani su prvi slobodni, višestranački i predsjednički izbori.

Nakon drugog kruga 22. travnja uvjerljivo su, s nešto više od 55 posto glasova, pobijedile stranke ujedinjene oporbe okupljene u DEMOS, a za predsjednika je u trećem krugu izabran Milan Kučan, dotadašnji šef slovenskog Saveza komunista.

...

No 8. travnja bio je od povijesne važnosti i za razvoj hrvatske demokracije, odnosno jasna najava u kojem će se smjeru kretati skori višestranački izbori.

 

U Zagrebu je, na Trgu Francuske Republike pred više od 100 tisuća ljudi, održan predizborni skup HDZ-a s glavnom porukom „Stvarajmo skupa slobodnu Hrvatsku“.

Datum održavanja skupa izvrsno je odabran pa je on i zbog toga, uz masovni odaziv razdraganih Zagrepčana, protekao u dostojanstvenoj i neponovljivoj atmosferi.

Tog dana naime katolici su slavili Cvjetnu nedjelju te je mahanjem desecima tisuća maslinovih grančica stvoren poseban ugođaj koji je najavljivao trijumf na skorim izborima.

Iako je glavni politički konkurent, Koalicija narodnog sporazuma, za tjedan dana, odnosno na sam Uskrs održala veliki predizborni skup na kojem se također mahalo maslinovim grančicama, bio je to neučinkovit potez i događaj neusporediv s okupljanjem za Cvjetnicu.

 

 

Simbolika vjere u uskrsnuće, točnije u oživljavanje neovisnosti Republike Hrvatske bio je dominantan osjećaj na Cvjetnicu 1990. godine. Hrvati su taj dan do kraja razbudili dugo potisnute osjećaje domoljublja i vjere u bolje sutra, a govornici, posebno lider HDZ-a, Franjo Tuđman, kratkim i jasnim obraćanjima stekli su dodatno povjerenje građana.

 

Zanimljivo, nakon mnogo godina neshvatljivog odugovlačenja, upravo je taj prostor na Trgu Francuske Republike, uz obrazloženje da je izabran kao spomen na veličanstveni skup na Cvjetnicu, napokon postao prvi javni prostor u gradu Zagrebu koje nosi ime po predsjedniku Franji Tuđmanu.

Odluka gradskih vlasti i dalje ima dosta oponenata, koji smatraju da je prvi hrvatski predsjednik zaslužio ulicu i trg u užem dijelu gradske jezgre.

 

 

 

Oluja

 Foto: 1. ivanvrankovic.blogspot.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 281 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com