Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
"Bljesak" i "Oluja"
"ALFE" (5/5)
 

Alfe

 

Piše: Tomislav Šulj

 

"ALFE" (5/5)

 

- nastavak

 

Konačno su uslijedile dvije najznačajnije vojno-redarstvene operacije. „Bljesak“ i „Oluja“. Za operaciju „Oluja“ postrojba je izmještena u ratni „dom“ specijalnih policajaca, iznova su s kolegama skupnih snaga specijalne policije krenuli u pobjedonosnu zadaću s vrhova Velebita.

Detalji o kretanju „Alfi“ zbog opsega teksta ne mogu se predočiti. Valja naglasiti ključne činjenicu kako je napokon naplaćen rezultat ostvaren tijekom Operacije Maslenica i kasnijih aktivnosti na Velebitu:

Osnovni zadatak snaga specijalne policije bio je strateški ovladati svim pozicijama na Velebitu jer su s nepristupačnih strana Velebita neprijateljske snage najmanje očekivale napad. Tijekom izvođenja Akcije to se uistinu i potvrdilo. Ulaskom u „trbuh“ Krajine, bez ozbiljnijeg otpora, osim na pojedinim otpornim točkama-Mali Alan i Ćelavac, snage specijalne policije su vrlo brzo stigle čak do sela Lapac. Prvi dio zadaće specijalne policije bilo je presijecanje komunikacije Gospić-Gračac, u dijelu od Metka do Gračaca. Do tada neosvojiva tvrđava Medak...pao je u kratkom vremenu gotovo bez otpora jer su ga snage specijalne policije napale s leđa. Ubrzo je zauzet Sveti Rok i Gračac...“.

 

Djelovanjem s kolegama iz drugih postrojbi specijalne policije, „Alfe“ su polučile sjajan uspjeh, nažalost uz gubitak suborca Roberta Barbića.

Spontanu nagradu za oslobađajuću operaciju postrojba je dobila povratkom u Zagreb, 9. kolovoza 1995. godine. Kolonom vozila, bez najave, prošli su zagrebačkim glavnim trgom koji se ispunio masom presretnih Zagrepčana. Kao dobar podsjetnik na vojnoredarstvenu operaciju, kojom su svi svjetski vojni stručnjaci ostali impresionirani, možda treba preporučiti da se pogleda kako je izgledalo kada su se „Alfe“ vratile u svoj Zagreb (https://www.youtube.com/watch?v=gOPEkY8NqFo ).

No odmor Alfi nije trajao, već su za nekoliko dana poslani izvršavati primarnu policijsku zadaću. Gotovo u cjelovitom sastavu su 12./13. kolovoza u Akciji „Oluja-Obruč Petrova Gora“ pretražili područje Petrove Gore.

Potom u opsežnoj zadaći, od 23. kolovoza do 2. rujna (Akcija „Oluja-Obruč Gračac“) pretraženo je golemo područje, odnosno „pristupilo se pretrazi terena od zaostalih neprijateljskih formacija...područje od sela Medak na zapadu, istočno od mjesta Srb...te od mjesta Bruvno na sjeveru preko Gračaca pa sve do Knina...Pretragom su bila obuhvaćena sva mjesta i područja gdje su bile srpske snage i gdje je živjela većina srpskog pučanstva“.

U Akciji „Oluja-Obruč Plitvička jezera“ pretraženo je područje Nacionalnog parka Plitvice te je pobrojanim obuhvatima isključena mogućnost djelovanja terorističkih grupa na tom području Hrvatske.

 Time je za pripadnike specijalnih jedinica policije ratno djelovanje okončano.

 

Alfe

 

U članku nisu spomenute aktivnosti „Alfi“ u nizu drugih akcija tijekom Domovinskog rata, primjerice posebno zanimljiva „Akcija B“ u kojoj je sedam pripadnika postrojbe dragovoljno pošlo izvršavati zadaće ne Južnom bojištu, te su već u samom dolasku imali značajnu ulogu u spriječavanju prvog od dva napada JNA pokrenutih na grad Livno. Nisu obrađene ni poslijeratne aktivnosti „Alfi“, a koje su također bile opasne, posebno zadaće razminiranja.

U svakom slučaju, autor Zoran Milković na kvalitetan način prenio je javnosti kronološki presjek djelovanja ove specijalne jedinice policije, stoga knjigu „Alfe žive vječno“ preporučamo na čitanje.

 

 

OPERACIJA BLJESAK

 

U operaciji Bljesak, „Alfe“ su djelovale u punom sastavu. 30. travnja 1995. godine dana je borbena uzbuna, jedinica se okupila u nepunih sat vremena te uputila ka Novskoj, preusmjerena na prostor Donjih Krički.

Noć su „Alfe“ provele u šumama, u 2:00 sata se uputivši ka polaznim borbenim položajima. Formirane su dvije borbene skupine, prva namijenjena za proboj, duga za blokadu punktova. „Topništvo Jedinice nalazilo se u selu Kričke i pokrivalo je prostor prvog pomoćnog pravca te glavni pravac kojim se kretala SJP „Omega“ Bjelovar“.

Zadaća je za „Alfe“ bila vrlo složena jer su neprijatelji bili dobro ukopani, naoružani lakim i teškim oružjem (trocijecvi, PKT, „šarci“) uz to i zaštićeni šumom, odnosno debelim balvanima. Cijelo vrijeme probijanja, „Alfe“ su nailazile na sustav dobro utvrđenih rovova, morali su paziti na zasjede i opasna minska polja.

Proboj pripadnika specijalne policije tekao je slamanjem otpora neprijatelja koji se stalno povlačio, pokušavajući se braniti stvaranjem novih otpornih točaka, ali bezuspješno. Uz pomoć topnika jak otpor pobunjenika slaman je sustavno te se nakon tri dana ovladalo komunikacijom Pakrac-Okučani

Pripadnici specijalnih postrojbi prionuli su čišćenju terena od mogućeg djelovanja diverzantskih grupa potpuno razbijenog neprijatelja.

U operaciji „Bljesak“ poginuli su Vladimir Deščak i Robert Erdelja (prešao u ATJ Lučko), dok je više pripadnika „Alfi“ ranjeno u trodnevnim okršajima.

 

  1. dio         2. dio         3. dio         4. dio  

 

 

Oluja

 Foto:  1. i 2. scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 616 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com