Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

U vihoru rata - HitlerRATOVI

U VIHORU RATA
Sigurnosna zona oko Sarajeva
"Lift and Strike"

Lift and Strike

 

Tijekom 1993. američka diplomacija pokušavala je nametnuti program pod nazivom „Lift and Strike” kojime bi se Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini ukinuo embargo na uvoz oružja, uz opciju primjene zračnih udara protiv teškog naoružanja srpskih snaga kojime se bombardiralo Sarajevo i ostalih šest zaštićenih zona UN-a.

Program „Lift and strike” nije zaživio te je administracija američkog predsjednika Billa Clintona diplomatskim pritiscima i prijetnjama o vojnoj intervenciji nastavila tražiti rješenje za sukobe.

 

Nakon što je početkom veljače 1994. ispaljeni projektil usmrtio 68, a ranio 144 osobe na sarajevskoj tržnici Markale i NATO savez aktivno se uključio u rješavanje krize u BiH.

Francuska je predložila, a Sjedinjene Države prihvatile su ideju o uspostavi razvojačene zone oko Sarajeva. Zemlje članice NATO-a potom su zaraćenim stranama, a zapravo srpskim snagama uputile ultimatum. Sva teška oružja, u zoni od 20 kilometara, imala su se staviti pod kontrolu UN-a u roku od deset dana uz prijetnju zračnih udara.

Tijekom sljedećih dana vodili su se intenzivni pregovori, a iznad čitave Bosne i Hercegovine proglašena je i zona zabrane borbenih letova. Tek nakon ruske intervencije Srbi su povukli oružje, ali su borbene operacije usmjerili na druge pravce. Nastavili su i s borbenim letovima, ali je tada Sjevernoatlantski savez, zadužen za provedbu odluke o zabrani letenja, odlučio dijelovati.

Dva američka zrakoplova F-16 srušila su kajem veljače 1994. nad sjevernom Bosnom četiri srpska zrakoplova. Srbi više nisu podizali zrakoplove, ali su nastavili borbena djelovanja. Od Sarajeva su se okrenuli prema muslimanskoj enklavi i sigurnosnom području UN-a Goraždu.

Kada su u travnju 1994. prodrli u predgrađa zapovjednik mirovnih snaga zatražio je zračne udare. NATO je ponovno borbeno djelovao.

 

 

U daljnjim incidentima Srbi su čak i srušili nekoliko NATO-ovih zrakoplova, a tek su masovni zračni udari NATO-a na Jugoslaviju 1999. zaustavili velikosrpsku agresiju na prostorima bivše Jugoslavije.

foto: 1. Youtube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj, povjesničar

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeit
A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Naš najbolji europarlamentarac je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Brojač posjetitelja

2.png5.png8.png7.png3.png8.png3.png
Danas4617
Jučer7647

Trenutno

40
Online

Petak, 19 Siječanj 2018 14:38
Udruga 'Crne Mambe' - 2018. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja