Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Pokolj hrvatskih civila u Medviđi 9. veljače 1993.
Kukavička odmazda srpskih agresora nakon poraza u operaciji 'Maslenica' 
 
Medviđa
 

 

U vihoru rata

 

 

Kao odmazdu za poraz u oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske, "Maslenica", pripadnici zločinačke agresorske vojske ubili su dana 9. veljače 1993. godine u mjestu Medviđa u zadarskom zaleđu 10 hrvatskih civila (od kojih se četiri osobe još uvijek vode kao nestale).

 

Najmlađa žrtva pokolja bila je Mira Erstić, djevojka od 18. godina, a najstarija baka Šimica Erstić od 88. Svi ubijeni bili su iz iste obitelji - Erstić. Među žrtvama je čak 7 žena.

...

U Mediviđi je tijekom okupacije ubijeno još 8 žitelja.

Ovi ničim izazvani zločini ostali su do danas nekažnjeni, iako je poznat identitet počinitelja. I ne samo to. Oni se jako rijetko spominju, kao uostalom i većina drugih pokolja u kojima su žrtve bili Hrvati, a čega je bilo diljem tada ratom zahvaćenih područja pod kontrolom srpskih terorista.

Upravo je to i motiviralo slikara i filmskog autora Luku Klapana za snimanje dokumentarnog filma "Glas Medviđe" koji je svoju premijeru doživio u studenome 2017. godine u Zadru, a potom 7. prosinca i u Zagrebu.

Kako sam autor filma (kojem je to drugi dokumentarac s tematikom iz Domovinskog rata) kaže, na ovaj se način htio odužiti onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i otrgnuti Medviđu i njezinu tešku i tragičnu sudbinu od zaborava.

Prema svjedočenju Mirka Erstića (kojem su u ovom pokolju ubijeni otac i majka), glavni su egzekutori bili B. M. (tada 25-godišnjak) koji danas živi u Novoj Pazovi (Vojvodina); Ž. B. koji živi u Novom Sadu; S. B. koji se nalazi u inozemstvu; B. M. (u vrijeme počinjenja zločina 18-godišnjak) koji je nakon rata pobjegao u Batajnicu (kod Beograda) i P. P. koji se navodno ubio.  

Jedna od preživjelih žrtava svjedočila je pred MKSJ u Den Haagu (Hrvat kojeg su pripadnici agresorske Martićeve milicije zarobili i držali zatočenog u Kninu) kao svjedok u procesu protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića.

Kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Medviđi podignuto je skromno spomen obilježje od kamenih ploča s imenima žrtava postavljenim oko metalnog križa. Na tom se mjestu svake godine (9. veljače) okupljaju hodočasnici i uz polaganje vijenaca i Misu zadušnicu mole za duše onih čije je živote ugasila mržnja susjeda.

Potresni dokumentarni film Luke Klapana, "Glas Medviđe" bit će prikazan i u utorak, 9. veljače 2021. godine, s početkom u 19:00 sati u Kneževoj palači - Koncertna dvorana braće Bersa u Zadru kao spomen na 28. obljetnicu pokolja Medviđana, ali i u znak sjećanja na sve druge žrtve što ih je narod ovog kraja podnio tijekom Domovinskog rata. Projekcija se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Narodnog muzeja Zadar i udruge za audiovizualnu umjetnost, "Jedina solucija".

Sjetimo se i imena nevinih i okrutno umorenih u Medviđi.

 

U pokolju 9. veljače 1993. godine ubijeni su:

Dujo Erstić (1937.),

Jeka Erstić (1942.),

Petar Erstić (1944.),

Jeka Erstić (1947.),

Ivan Erstić (1920.),

Jeka Erstić (1929.),

Stoja Erstić (1932.),

Šimica Erstić (1905.),

Stoja Erstić (1931.)

Mira Erstić (1975.).

 

Nakon okupacije, ubijeno još osam hrvatskih civila:

Božo Demo (1910.),

Ivan Mršić (1934.),

Šime Serdarević (1912.),

Ika Serdarević (1926.),

Ivan Adžić (1959.),

Marko Genda (1944.),

Anka Pilipović (1936.)

Marko Šarić (1937.)

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM / zadarski.slobodnadalmacija.hr

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Zlatko Pinter

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com