Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Već prvog dana napada srpske linije su razbijene
OPERACIJA MAESTRAL (8.9.1995.) + video

Operacija Maestral

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

8. rujna 1995. počela je operacija Maestral u kojoj su združene hrvatske i bošnjačke snage oslobodile veliko područje zapadne Bosne.

 

Akciju je poduprla međunarodna zajednica, koja je htjela obuzdati bosanske Srbe, stoga je provedena u razdoblju kada su NATO-ve snage izvodile zračne napade na srpske položaje oko Sarajeva.

...

Snage 5. i 7. korpusa Armije BiH pokrenule su napad na široko planinsko područje Grmeča te osvajaju: Donji Vakuf, Bosansku Krupu, Ključ i Bosanski Petrovac, a do kraja udara zauzele su gotovo cijelu planinu Ozren.

Također,  4. i 7 gardijska brigada, gardijske bojne, 1. hrvatski gardijski zdrug i pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, odnosno 1., 2., i 3. gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane i specijalne policije Herceg-Bosne  potpuno su realizirale smjeli plan, uspješno ostvarivši prodore na dva operativna pravca, od Bosanskog Grahova prema Drvaru i od Glamoča prema Jajcu.

Već prvoga dana napada srpske su linije razbijene, a zatim je osvojen strateški važan planinski vrh Veliki Vitorog, odakle se kontrolira široko područje od Kupreškog polja i Glamoča sve do Šipova, Jajca i Mrkonjić Grada.

 

(zarobljeni srpski "junak")

 

Zauzimanjem  planine Demirovac iznad Kupresa završena je prva faza napada. Potom združene hrvatske snage osvajaju Šipovo, brojna mjesta, planinske uzvisine i strateške položaje, a 13. rujna i Jajce pa se u starom kraljevskom gradu napokon zavijorila hrvatska zastava.

U trećoj fazi operacije težište napada prebačeno je s istočnoga na zapadni smjer, te se osvaja iznimno važan planinski prijevoj Oštrelj, kao i sam grad Drvar.

Nakon tjedan dana borbi, do 17. rujna, u akciji Maestral oslobođeno je područje široko 100 i duboko 25 kilometara, a između hrvatskih snaga i Banje Luke ostao je još samo Mrkonjić Grad, koji je uskoro zauzet u operaciji Južni potez.

 

 

Time je ne samo onemogućen plan protunapada srpskih snaga nakon poraza u akciji Oluja, nego je razbijen njihov 2. korpus iz Drvara, a preostale snage za obranu Banje Luke potisnute su skroz do rijeke Sane i okolnih prometnica.

 

foto: Dragan Borcic

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 202 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com