Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Projekti veterana Domovinskog rata

Održan 3. Okrugli stol projekta 'Zajedno u bolje sutra'
'Japansko rame' učestali je problem kod osoba starijih od 50 godina
Japansko rame
 

 

ZDRAVLJE

 

  

 

 

U četvrtak, 28. siječnja 2021. godine održan je 3. Okrugli stol projekta „Zajedno u bolje sutra“.

 

Okrugli stol na temu „Japansko rame“, odnosno problema s nerazjašnjenom bolešću koja zahvaća osobe srednje dobi, a jako često i braniteljsku populaciju, održan je u Koprivničko-križevačkoj županiji.

...

U Kloštru Podravskom u 17 sati okupilo se 25 osoba prema epidemiološkim mjerama, stoga nije bilo javnog poziva za prisustvovanje događanju.

Stručna osoba koja je objasnila više o samoj temi ovog puta bio je dr. Dominic Tešić iz Pitomače koji je već u nekoliko navrata pomogao u aktivnostima projekta "Zajedno u bolje sutra". Dr. Tešić pomaže bolesnim ljudima, trudi se objasniti im zašto je došlo do bolesti, što je biološki smisao zdravstvenih tegoba i kako ih se riješiti. 

To je pružio i braniteljima na 3. Okruglom stolu. Svatko određenu situaciju doživljava drugačije, odnosno nije važno o kakvom se događanju radi, već kako je osoba na to reagirala. „Japansko rame“ je učestali problem kod osoba od 50-e godine pa na dalje.

Zaključak cijele priče bio bi da je izrazito važno održavati svoje tijelo. Vježba nas priprema kako bi nas tijelo poslužilo onda kada nam je potrebno. A sve polazi od samopouzdanja osobe koje se jako često na određeni način narušava zbog doživljavanja situacije u kojoj se osoba našla.

Za primjer, osobe u vojsci mogu bez pretjeranog napora pretrčati nekoliko kilometara. Već u srednjoj dobi, oko 50-ih godina, osoba više ne može ni upola onoliko kao prije. Ako se takva situacija doživi kao razočaranje, dolazi do gubitka samopouzdanja i tada se narušava zdravlje te osobe.

To je ono što se mora objasniti i ono što ljudi moraju razumjeti, a pogotovo braniteljska populacija koja zbog ratnih posljedica i zbog okolnosti u kojima su se našli nakon što su mnogi otišli u mirovine kao mlade osobe ili zadobili invaliditet, često gubi samopouzdanje.

Tome naravno doprinosi i diskriminacija i  koju nisu zaslužili.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: URVDR "Crne Mambe"

zdravlje

 

 

 

 

 Autor: Lorena Tulić

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 199 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com