Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Vojni analitičari smatraju da je ovo spasilo Hrvatsku
POTHVAT U DELNICAMA ’91.!
 
Delnice
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Na današnji dan u Delnicama i okolici, u brzoj i odvažnoj akciji osvojena je vojarna “Drgomalj” i vojni objekti Velebit 1, 2, i 3., što se smatra jednim od najvećih uspjeha hrvatskih snaga koje su ovim činom utjecale na daljnji razvoj ratnih operacija.

 

Pothvat su izveli pripadnici Specijalne policije Lučko, Policijske postaje Delnice, Zbora narodne garde, organiziranih lovačkih društava i mnogobrojni građani koji su nesebično pomagali u pražnjenju i prevoženju oružja i streljiva iz osvojenih skladišta.

...

JNA ostala bez 700 šlepera oružja!

Jugoslavenska armija dobro je znala što je izgubila u Delnicama pa je postojala velika opasnost da djeluju njezini borbeni zrakoplovi i sve unište. No, hrvatskim braniteljima u pomoć je priskočila priroda jer se na područje Delnica desetak dana spustila gusta magla i tako onemogućila bilo kakvo djelovanje jugozrakoplovstva. To je omogućilo da se skladišta isprazne.

 

Hrvatske su postrojbe povratile naoružanje Teritorijalne obrane koje je JNA prije agresije uzela i stavila pod svoj nadzor. No mnogo važnija je bila količina vojne tehnike, naoružanja i streljiva nađena u ostalim skladištima. Iz Delnica je tada, prema nekim informacijama, na razna bojišta diljem Hrvatske odvezeno oko 700 šlepera razne vojne opreme i naoružanja!

 

Ovim oružjem se branila Hrvatska

U to je doba Hrvatska bila pod najjačim udarima pobunjenih Srba obilato potpomognutim Jugoslavenskom armijom i s gotovo neograničenim količinama oružja i streljiva. Hrvatske su se postrojbe grčevito branile, ali i neprekidno mučile s kroničnim pomanjkanjem streljiva, oružja i vojne tehnike.

Stoga je osvajanje skladišta u Delnicama, prema ocjenama nekih vojnih analitičara, bilo sudbonosno za obranu Hrvatske. Naime, zbog golemih količina vojnog materijala zarobljenog u Delnicama kvalitetno su se mogle naoružati i opremiti mnogobrojne postrojbe diljem Hrvatske.

 
 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Dnevno

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 341 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com