Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Mrtvi branitelj imao je samo 19 godina
Tragom poznate ratne fotografije
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Na današnji dan 24. listopada 1991. godine u Prekopakri je na pakračkom ratištu smrtno stradao mladi hrvatski branitelj Mario Svjetličić.

 

Upravo tada nastala je i jedna od najpotresnijih fotografija iz Domovinskog rata na kojoj je uz mrtvo tijelo mladića lijepog lica izložena uokvirena slika Josipa Broza – Tita.

...

 

Je li riječ o pripremljenoj kulisi ili je fotograf ulovio trenutak koji je zatekao, doznali smo od autora fotografije Božidara Vukićevića za koju on sam kaže da je vrlo čest motiv u različitim obljetnicama i komemoracijama:

Autor fotografije: ‘Tako sam ga našao, slika Tita nije namještena’

“Moram priznati da se ne sjećam previše jer sam nakon svega taj nesretni rat ostavio iza sebe”, kaže urednik CROPIX-a i časopisa “Otvoreno more”.

“No, pamtim da je bio početak rata, znam da sam se tamo vrtio i da oko tijela mladog, ubijenog branitelja nije bilo previše ljudi. Jednostavno sam uzeo fotoaparat i ovjekovječio scenu točno onakvu kakvu sam zatekao”, objasnio nam je ovaj bivši fotoreporter koji je tada radio za Slobodnu Dalmaciju.

“Titova slika je bila tako naslonjena, ja je nisam namještao”, objašnjava nam govoreći o nevjerojatnoj simbolici Josipa Broza – Tita koji dominantno, u maniri egzekutora, stoji uz mrtvo tijelo Marija Svjetličića.

Mario je volio motore i modu

Mladić sa potresne fotografije rođen je 12. srpnja 1972. godine u Pakracu u kojem je i odrastao uz roditelje i starijeg brata Damira. U Daruvaru je završio srednju prometnu školu za vozača kamiona.

“Volio je motocikle, frizirati i sastavljati motore. Zajedno s bratom kupio bi stari, hrđavi motor te ga cijelu zimu obnavljao i na proljeće završio i prodao. Tim novcem uspio si je platiti vozački ispit.

Nadimak mu je bio “seksi” jer je uvijek imao najmoderniju odjeću koju mu je uvelike po mjeri šivala njegova majka. U njezinu sjećanju ostao je kao vrijedno, dobro, sposobno, vrlo pametno i snalažljivo dijete. Volio je igrati šah i peći palačinke. Bio je talentiran za crtanje i slikanje.

U ljeto 1990. pozvan je na odsluženje vojnog roka u JNA, najprije u Makedoniji, a zatim Kosovu. U vojsci je vozio sanitetsko vozilo”, piše o mladom, pokojnom hrvatskom branitelju u knjizi “Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.” autora Stjepana Benkovića i Branka Križana.

 

Smrt iza škole

“Nakon odsluženja vojnog roka, vraća se kući početkom svibnja 1991. godine. S bratom je u rujnu pristupio u pričuvni sastav MUP-a RH s kojim sudjeluje u borbama na pakračkom i lipičkom ratištu. Osim što je držao položaje u Pakracu, Prekopakri i Lipiku, sudjelovao je u oslobađanju sela Kukunjevac i Dobrovac.

Njegov mladi život prekinula je minobacačka granata koja je pala iza škole u Prekopakri i zadala mu smrtonosne rane.

Od iste je granate ranjen i njegov brat te još četvorica branitelja. Doktor Kinčl „Igla“ brzo je intervenirao, no Mariu nije bilo spasa. Suborci ga se sjećaju kao velikog domoljuba i hrabrog vojnika”.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Božidar Vukičević

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 341 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com