Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

"Četnici su bili ispred i iza naša dva kamiona i svim raspoloživim oružjem započeli su pucati po nama..."
Anto Zubak - s 15 metaka u tijelu spas našao u grobnici
 
Anto Zubak
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Nakon što je Maslenica konačno oslobođena, a tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman “udario” temelje za novi most, ratna djelovanja na tom području nisu prestala.

 

Dapače, akcije kojima se pokušao sačuvati netom oslobođeni teritorij bile su teške i krvave, a gubici s hrvatske strane neočekivano veliki.

...

 

17 ubijenih u zasjedi

Hrvatska vojska bila je izmorena operacijom “Gusar” (Maslenica ’93.), a tu njihovu iscrpljenost neprijatelj je na današnji dan “kaznio” žestokim protunapadima na relaciji Novigrad-Kašić. No, razlog za prolivenu krv i smrt 17 pripadnika 3. bojne 3. gardijske brigade Kobre nije ležala u nespremnosti i umoru hrvatskih branitelja jer su ovi Slavonci helikopterima dovedeni dan prije kao “friška” postrojba. Za 17 slavonskih “Kobri”, bila je kobna zasjeda…

Iako sa čak 15 metaka u tijelu (12 metaka u nogama, dva u leđima i jednim u ruci) živu glavu iz ove akcije izvukao je Anto Zubak koji je za Zadarski list opisao što se, zapravo, dogodilo 01. veljače 1993. godine:

“Nekoliko dana prije, dvije taktičke grupe brodskih Kobra helikopterima su sletjele na Šepurine, a smješteni smo u jednom od hotela na zadarskom Boriku. Od tuda smo autobusima otišli u Kašić zamijeniti umorne ratnike. Došli smo do zapovjedništva i u dva ‘tamića’ oko 16 sati krenuli smo prema Zelenom hrastu i dalje prema zadarskom Boriku. Sjedio sam odmah iza vozača Čorluke”, opisao je umirovljeni satnik Anto koji je u to vrijeme bio zapovjednik desetine brodske 3. bojne Kobre.

 

Sa 15 metaka u tijelu spas našao u grobnici

Pred grobljem u Kašiću, prisjetio se Anto Zubak, naletjeli su na vojnike. Suborcima nije stigao reći ni “pucajte”:

“Četnici su bili ispred i iza naša dva kamiona i svim raspoloživim oružjem započeli su pucati po nama. Ćorluka je izletio iz ‘tamića’, izvadio pištolj i odmah pao… Oko njega krv, mrtvi suborci… Ja ništa ne osjećam, na meni pancirka i transportna torba, preskačem mrtve i trčim prema 100-tinjak metara udaljenom groblju. Preskačem oko tri metara visoku ogradu i upadnem ravno u otvorenu grobnicu. Samo sam mislio na svoju trudnu zaručnicu Zdenku…”, opisao je dramatičan bijeg od četnika teško ranjeni Anto koji u tom trenutku uopće nije bio svjestan težine svojih ozljeda.

Život mu je, ustvrdio je naknadno, spasila “pancirka”, no o tome u grobnici u kojoj je našao spas tada nije razmišljao:

“Pio sam unutra nekakvu muljevitu vodu kada je pokraj grobnice protrčao moj ranjeni suborac. Pomažemo si međusobno i podvezujemo rane, vadim si metak koji viri iz koljena i krećemo u bijeg…”, prisjetio se Anto užasa u Kašiću.

 

Pronašli ga po krvavim tragovima

Iako je uzeo zavoj s morfijem, zbog bolova i žeđi, kaže, nije mogao dalje pa je bijeg po spas nastavio njegov lakše ranjeni suborac, a Anto se sakrio u bačvi koju je našao u jednoj ruševnoj kući. Pomoć koja je po njega poslana, pronašla ga je po tragovima krvi…

U ovoj zasjedi poginulo je 17 pripadnika Kobri dok ih je ukupno tog dana i noći ubijeno 23.

Anto Zubak koji je prostrijeljen sa 15 metaka zbog ozljeda je umirovljen, no svoj je san ostvario. Oženio je Zdenku s kojom je dobio četvero djece, a cijela se obitelj skrasila u Karinu.

 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. DPCM/Zadarsli list

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 486 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com