Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

‘Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!’
Pogibija legendarnog pilota Rudolfa Perešina
 
Pogibija legendarnog pilota Rudolfa Perešina
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Drugoga dana VRO Bljesak, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, poginuo je legendarni vojni pilot Rudolf Perešin.

 

Perešin i njegova prva lovačka eskadrila sudjelovali su u svim akcijama i operacijama HV-a, pa tako i kobnog 02. svibnja 1995. godine kada je ovaj pilot pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova.

...

 

Smrt nakon katapultiranja

Perešin je na iznimno maloj visini i u nesigurnom nagibu katapultiranjem napustio avion i prizemljio se na neprijateljskom teritoriju. Njegovi posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan na Mirogojskom groblju.

Podsjetimo, Rudolf Perešin je bio prvi pilot koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatski teritorij, iako je znao koliko riskira. Hrvati  koje je Domovinski rat zatekao u JNA stalno su bili pod nadzorom zbog straha od bjega, a osobito su nadzirali pilote.

 

Prvi prelet migom iz JNA

Taj rizik ipak nije spriječio Perešina u naumu, pa je tako  25. listopada 1991., trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, Rudolf Perešin uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim ratnim danima. Kada je sletio, prisutnim novinarima izjavio je: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu…

Iznimne zasluge

Rudolf Perešin poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. ZB Pleso HRZ-a i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet godina. Nositelj je medalja za iznimni pothvat i “Bljesak”.

 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 381 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com