Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Bio je čovjek od najvećeg povjerenja tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegova desna ruka u donošenju brojnih strateških odluka tijekom Domovinskog rata
16.3.1945. rođen Gojko Šušak, ministar – pobjednik u Domovinskom ratu, čovjek koji je malo govorio, a mnogo činio

 

Gojko Šušak

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

16. ožujka 1945. godine u Širokom Brijegu rođen je Gojko Šušak, ministar – pobjednik u Domovinskom ratu, čovjek koji je malo govorio, a mnogo činio, jedan od najvećih u Hrvatskoj.

 

Bio je čovjek od najvećeg povjerenja tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegova desna ruka u donošenju brojnih strateških odluka tijekom Domovinskog rata. Zbog svoje predanosti toj zadaći, Šušak je ministrom obrane RH bio od 1991. pa sve do svoje smrti 1998. godine.

...

Otac i brat nestali su mu u Drugome svjetskom ratu, a 1968. Gojko je otišao najprije u Austriju, a zatim Kanadu. Ondje je pomagao u organiziranju hrvatskih škola i sudjelovao u različitim hrvatskim organizacijama. Tu je prihvatio program Tuđmanove pomirbe i uspostave samostalne, demokratske Hrvatske. 

Nakon 21 godine vratio se iz emigracije. Sudjelovao je u radu prvoga Općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, a poslije izborne pobjede imenovan je ministrom iseljeništva. U rujnu 1991., u kritičnom trenutku Domovinskoga rata, postao je ministar obrane. U teškim ratnim okolnostima Gojko Šušak dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i opremanju Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće "Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!" postalo je sinonim za sve pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata.

Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Šušak je imao snažan utjecaj na hrvatsku politiku koja se ondje vodila. U svom dugogodišnjem djelovanju dao je velik doprinos i razvoju američko-hrvatskih odnosa.

Bivši američki ministar obrane William Perry Šuška je ocijenio čovjekom „koji je sebe trošio za vrijedne ideale. Njegovo mjesto nikada ne može biti s onim bešćutnim i plašljivim dušama koje ne poznaju ni pobjede ni poraze.

 

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se ministra Šuška riječima:

“Ministar Gojko Šušak je uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i hrvatske branitelje jedan od najzaslužnijih za uspješno vođenje i pobjedonosni završetak Domovinskog rata. Zauvijek ćemo pamtiti njegove riječi koje je uputio predsjedniku Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja: “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!”, koje su postale simbol za pobjedničke operacije Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Imao je jasnu viziju razvoja Hrvatske vojske i bio je velik na djelima. Svojim potezima i odlukama odredio je smjer razvoja pobjedničke Hrvatske vojske. Ponosan sam što od 2017. godine Ministarstvo obrane dostojanstveno obilježava obljetnicu njegove smrti, a jedna od ključnih dvorana u Ministarstvu obrane nosi ime u čast ministru Šušku, koji je dao neizmjeran doprinos u borbi za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.”

 

Gojko Šušak dugogodišnji ministar obrane Republike Hrvatske, umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu nakon teške bolesti. 

 

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: Arhiva DPCM / dnevnik.ba

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 331 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com