Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Štampar je postavio temelje javnozdravstvenih službi i osnovao više socijalno-medicinskih institucija
1.rujna 1888. - Rođen Andrija Štampar
 
 
Andrija Štampar
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Između dva svjetska rata Zagreb je, premda politički podložan Beogradu, u mnogo čemu prednjačio u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. 

Bio je industrijski najjači, a isticao se i u kulturnim, znanstvenim i zdravstvenim djelatnostima, pa čak i u filmskoj industriji. Svoj veliki doprinos takvom razvoju dao je, uz ostale, dr. Andrija Štampar, veliki vizionar i kreator higijene i naše socijalne medicine. Rodio se 1. rujna 1888. u selu Drenovcu u blizini Slavonskog Broda.

...

Štampar je postavio temelje javnozdravstvenih službi i osnovao više socijalno-medicinskih institucija, među kojima i glasoviti Higijenski zavod i Školu narodnog zdravlja. Stjepan Radić je 1927. svečano otvorio dvije impozantne Štamparove zgrade koje je financirala američka Rockeffelerova fundacija.  Novoj zdravstvenoj školi Štampar je namijenio središnju ulogu u zdravstvenom prosvjećivanju naroda, posebno seljačkih slojeva. U tu svrhu služio se i filmom čiji je sadržaj uglavnom imao odgojnu poruku.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Štamparove su ekipe prikazivale filmove u najudaljenijim mjestima, koristeći se posebnim vozilima. Iako je Andrija Štampar 1945. postao direktorom Škole i dekanom Medicinskog fakulteta, doživio je veliku uvredu. Komunistička vlast zabranila je prikazivanje njegovih predratnih filmova, kako je rečeno, zbog navodnih nedostataka "u socijalnom, političkom, umjetničkom i posve stručnom pogledu".


Andrija Štampar bio je uz ostalo i jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj je obnašao najviše dužnosti. Umro je 1958. u Zagrebu, dosegavši čast predsjednika Jugoslavenske Akademije znanosti i umjetnosti.

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 371 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com