Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Diljem Europe prenosile su se priče o vojnim podvizima pandurske regimente, a u Hrvatskoj je Trenk stekao neupitni status legende
4. listopada 1749. - Umro Franjo Trenk, vješt vojnik i neustrašiv borac

 

Franjo Trenk

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Ratnik, pustolov, bonvivan, i vođa pandurskog banderija! Sve je to bio hrvatski barun Franjo Trenk, jedna od najkontroverznijih ličnosti 18. stoljeća, na našem tlu.

 

Međutim, jedno je neosporno: Trenk je bio vješt vojnik i neustrašivi borac.

...

Svijet je trajno zadužio uvođenjem glazbe u vojne postrojbe. Barun Trenk brzo je došao na glas kao hrabar vojnik, ali i kao čovjek neobuzdane naravi. Sastavni su dio njegova života dvoboji i pijanke, kartanje, zabave sa ženama i proganjanje razbojnika po slavonskim šumama. Nakon vjenčanja s kćerkom podmaršala Tillera, nastanio se na svom velikom imanju u Požegi.


To relativno mirno razdoblje završilo je smrću njegove žene i četvoro djece od kuge. Barun Trenk je tada nastavio vojnu karijeru u Rusiji ali je iz nje protjeran zbog stalnih sukoba s časnicima. Kada su Prusija i Bavarska povele rat protiv Austrije Trenk je u Slavoniji opremio vojsku od tisuću ljudi. Carica Marija Terezija zahvalno je prihvatila pomoć i uskoro šareno odjeveni Trenkovi panduri stupaju ulicama Beča.


Trenk je ostvario mnoge slavne pobjede. Najslavnija od njih je osvajanje utvrde Kolin u kojoj je boravio i sam pruski kralj Fridrich II. U njemačkom gradu Waldmünchenu i danas priređuju svečanosti u čast Trenku koji je poštedio taj grad od razaranja.


Veliki pustolov završio je život u zatvoru tvrđave Špilberg u Brnu, shrvan bolešću, 4. listopada 1749. u 39. godini. Neki su ga zavidni časnici i velikaši tužili za okrutnost u ratu i pljačke. No slavni pukovnik Marije Terezije vjerojatno bi se izvukao od optužbi da nije javno napao i isprebijao čak i svoje tužitelje.

 

Doba pandura

 

Trenkovi panduri

 

Trenkova pandurska regimenta ratovala je za Mariju Tereziju na ratištima Bavarske, Nizozemske, Češke, Austrije, Francuske, Šleske i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika.

Diljem Europe prenosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj je Trenk stekao neupitni status legende. Osim njihovih vojnih vještina, Europa se upoznala i s nekim novitetima. Naime, Franjo Trenk ponio je titulu oca i utemeljitelja vojne glazbe, a i način njihova odijevanja bio je potpuno drugačiji od svih vojničkih skupina toga vremena.

Odjeća pandura bila je vrlo slična turskoj vojnoj uniformi, što je bio i praktičan razlog jer su Turci tridesetak godina prije istjerani iz Slavonije.

Trenk je to koristio i kao psihološki pritisak na protivnike. Posebno je upečatljiva bila crvena marama vezana oko vrata, koja je zapravo bila preteča današnjoj kravati.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. wikipedia.org

teren ljubovo

 

 

 

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: blagamisterije.com/wikipedia.org/HRT

 

 
 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 515 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com