Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Jedan od prvih hrvatskih istraživača
5. travnja 1871. - Rođen Mirko Seljan
 
 
Mirko Seljan
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Na današnji dan  1871. u Karlovcu je rođen Mirko Seljan, uz mlađeg brata Stjepana (19. kolovoza 1875. – 7. lipnja 1936.) jedan od prvih hrvatskih istraživača.


Mirko se već kao vojnik bavio mjerničkim i geodetskim poslovima, što nastavlja na Dunavu u Đerdapskoj klisuri, u Budimpešti i oko Beča, a zatim u Rusiji u Sankt Peterburgu. Ondje se bavio i atletikom. Godine 1898. proslavio se kao pobjednik u brzom hodanju od Sankt Peterburga do Pariza "u sto dana".

...

Godine 1899. uputio se pješice zajedno s mlađim bratom Stjepanom na put oko svijeta. Nakon mnogo muka i dramatičnih doživljaja, braća stižu u Addis Abebu, gdje stupaju u službu Menelika II. Doskora postaju časnici njegove tjelesne garde. Mirko je imenovan guvernerom južnih etiopskih provincija, a Stjepan njegovim zamjenikom. 

Tijekom 1900. i 1901. godine Seljani su obavili brojna istraživanja u pokrajinama Gawo-Gofa i Sidamo-Barana. Nastojali su što točnije istražiti i kartirati vodene tokove, a daju i važan prilog znanstvenoj obradi etnologije tih krajeva. Godine 1902. vraćaju se u Europu i tako završava njihov istraživački rad u Etiopiji i Africi.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Tijekom 1902. i 1903. Seljani u Europi održavaju predavanja o Africi. Mirko Seljan se ženi u Belgiji i kupuje kuću u Draganiću. Pripremao je i rukopis svoje knjige o Etiopiji, no ona nikada nije tiskana.

Godine 1903. braća odlaze u Južnu Ameriku, istražuju slapove Sete Quedas i neistraženi tok rijeke Aquapei. Godine 1911. istražuju ležišta salitre u Čileu. Počeli su raditi na projektu spajanja Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, ali je taj plan propao nakon što je Mirko 1913. poginuo tijekom ekspedicije u području Amazone.

Braća su objavila različite putopisne crtice na mnogim jezicima, a zbirke materijalne kulture iz Etiopije i Južne Amerike darovali su Etnografskom muzeju u Zagrebu.

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 383 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com