Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Osim mehaničke olovke patentirao je i termofor, automobilske kočnice, a izgradio je i prvi hrvatski zrakoplov dvosjed i prvo uzletište na zagrebačkom Črnomercu
24. sječnja 1906. - Slavoljub eduard Penkala patentirao mehaničku olovku

 

Slavoljub Penkala

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Ljudi su oduvijek željeli iza sebe ostaviti trag, nešto zapisati ili naslikati. No, trebalo je čekati stoljećima dok obično gusje pero nije zamijenila olovka.



Premda je prva tintna olovka izumljena u Engleskoj 1866., najveće zasluge za unaprjeđenje pribora za pisanje u povijesti pripada Zagrepčaninu slovačkog podrijetla Slavoljubu Eduardu Penkali.

...

On je 24. siječnja 1906. patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu, popularnu penkalu, a već iduće 1907. prvo nalivpero sa spremnikom za tintu. S partnerom Edmundom Mosterom u Praškoj ulici u Zagrebu otvorio je tvornicu olovaka Penkala, koja je sljedećih 15 godina bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu. Penkala je olovke i nalivpera izvozio u više od 70 zemalja.

Serijsku proizvodnju olovaka penkala pratila je popularna reklama s likom zataknute pisaljke za veliko uho. Posebnost prve automatske tehničke olovke bila je u jednostavnosti njezine uporabe. Za razliku od dotadašnjih olovaka, nije ju trebalo šiljiti, mijenjati uloške i slično. Sve se radilo mnogo čišće i s manje muke. Naime, bilo je dovoljno povremeno pritiskom grafitni uložak potisnuti van, i potom nastaviti pisati. Zbog svih prednosti, potražnja za novim olovkama ubrzo je toliko porasla da proizvodnja nije mogla zadovoljiti potrebe tadašnjeg tržišta.

Osim što je svjetsku slavu stekao s olovkama, Slavoljub Penkala ostavio je trag i u mnogim drugim granama znanosti i industrije. Tako je upravo on patentirao termofor, automobilske kočnice, a izgradio je i prvi hrvatski zrakoplov dvosjed i prvo uzletište na zagrebačkom Črnomercu.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 494 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com