Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Znameniti hrvatski ban i već za života miljenik hrvatskog naroda
16. listopada 1801. - Rođen ban Josip Jelačić

 

Ban Josip Jelačić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

U Petrovaradinu u obitelji visokog časnika 16. listopada 1801. rodio se Josip Jelačić od Bužima, znameniti hrvatski ban i već za života miljenik hrvatskog naroda.

Josip Jelačić zarana je kao krajiški časnik stekao veliku popularnost u puku i povjerenje rodoljubne jezgre u Zagrebu na čelu s Ljudevitom Gajem i grofom Jankom Draškovićem. 

...

U proljeće naroda, potkraj ožujka 1848., imenovan je za hrvatskog bana. U to su vrijeme Mađari – uime svoje revolucije – najizravnije udarili na nacionalnu i državnu samobitnost Hrvatske, tada u sklopu austrijskog carstva. Kad su mađarski hegemonisti odbili priznati Hrvate kao politički narod, a i Srbe u Vojvodini, ban Jelačić nije dvoumio treba li povesti rat za hrvatske interese.

Hrvatske su čete ušle u Beč a zatim i u Peštu. Već prije vratio je Međimurje matici – domovini! Hrvati su pod Jelačićevim vodstvom prvi od austro-slavenskih naroda uz ideju političkih sloboda, čvrsto i jasno zagovarali i suverenost naroda. Makar su poslije Habsburzi nametnuli centralizam, Jelačić se trudio da i u tim okolnostima radi za dobro naroda. Stekavši već slavu ukinućem kmetstva, pripomogao je uspostavi Zagrebačke nadbiskupije, ujedinjenju grada Zagreba i otvaranju hrvatskog kazališta, potičući stalno gospodarsku, znanstvenu i kulturnu djelatnost.

Jelačićev pogreb 1859. pretvorio se u veličanstvenu slavu hrvatskog ponosa i otpora tuđinskom posezanju u slobodu i integritet hrvatskog nacionalnog bića. Pod izlikom da je služio "tuđinskim interesima", ideološki zaslijepljeni komunistički moćnici godine 1947. skinuli su njegov spomenik s glavnog zagrebačkog trga. Hrvatska demokratska vlast upravo je 16. listopada 1990., na obljetnicu Jelačićeva rođenja, na veličanstvenoj svečanosti na glavni zagrebački trg vratila spomenik slavnoga bana.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 296 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com