Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Praotac hrvatskog kiparstva
29. lipnja 1932. - Umro Ivan Rendić

 

Ivan Rendić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

Nazvan praocem hrvatskog kiparstva zasuo je svoje doba mnoštvom javnih ostvarenja, no kao umjetniku, u čijem je opusu više od dvjesto djela, u kojem glavninu tvore nadgrobni spomenici, ne zna se sasvim pouzdano za grob.

 

Ivan Rendić umro je u sirotinjskoj bolnici u Splitu 29. lipnja 1932.

...

U duhu kamenoklesarske tradicije Brača sa šesnaest je godina iz Supetra dobrotom mecene krenuo na kiparski nauk u Trst. Uz potporu Zemaljske vlade u Zadru upisao je Akademiju u Veneciji. Nadarenom je mladiću omogućeno da studij nastavi u Firenci, uz preporuku Nikole Tommasea, cijenjenog novinara i jezikoslovca iz Šibenika. 

Rendić je pet godina radio u ateljeu Giovannija Dupréa od kojeg je preuzeo realistički pristup djelu, pa i elemente naturalizma u pomnoj obradi detalja, način oprečan očekivanjima mecene, biskupa Strossmayera. Mnogi u njegovim djelima nisu nalazili dovoljno monumentalnosti i kompozicije. Godine 1877. Rendić se preselio u Zagreb. Tadašnja kulturna sredina poslije prvotnog oduševljenja pokazala se nedozrelom da ga iskreno prihvati i osigura mu uvjete za ostanak. Nakon potresa 1880., u kojem mu je uništen atelje, Rendić se preselio u Trst, gdje je nastavio živjeti i raditi do 1921., s kraćim prekidom oko 1900. kada se kao iskreni domoljub ponovno uzalud pokušao snaći u Zagrebu. 

Unatoč svemu, najviše se posvetio izradi narudžbi iz domovine. Zacijelo su najpoznatiji spomenici fra Andriji Kačiću Miošiću u Makarskoj i Zagrebu te Petru Preradoviću u istom gradu. Uz poprsja hrvatskih velikana na Zrinjevcu, Rendić je izradio mnogobrojne portrete i nadgrobne spomenike. Od većih projekata ostvaren je raskošan zvonik crkve u Ložišćima i maštovita vila Jakić u Trstu. Nakon povratka u zavičaj Ivan Rendić nije uspio pokrenuti kiparsku školu i izvršiti dogovorene narudžbe. Umro je gotovo potpuno slijep i u velikoj bijedi.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 397 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com