Open menu

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Hidrometeorološki zavod nije samo dio državne uprave nego i znanstvena institucija
27. kolovoza 1947. - Osnovan DHMZ
 
 
DHMZ
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Na današnji je dan 27. kolovoza 1947., na temelju uredbe Vlade Narodne Republike Hrvatske osnovana Uprava hidrometeorološke službe, sa sjedištem u Zagrebu. 

 

Do tada su meteorološka i hidrološka služba u Hrvatskoj bile rascjepkane u Hidrološkom zavodu i Geofizičkom zavodu, čija je mreža meteoroloških postaja s opremom i osobljem tom uredbom pripojena novoosnovanoj Upravi.

...

Od 1956. ustanova mijenja naziv u Hidrometeorološki zavod SRH, poslije u Republički hidrometeorološki zavod, a od 1991. postaje Državni hidrometeorološki zavod.

Osim u Zagrebu, njegovi su djelatnici u Rijeci i Splitu, te na mnogobrojnim lokacijama diljem Hrvatske. Hidrometeorološki zavod nije samo dio državne uprave nego i znanstvena institucija, a njegovo djelovanje pomaže u svakodnevnom životu, katkad čak i spašavajući upozorenjima na opasne vremenske pojave, i na kopnu i na moru. 

Premda se djelatnost DHMZ-a vidi putem upozorenja i vremenske prognoze, koja se na Hrvatskome radiju mogla svakodnevno pratiti još od sredine prošloga stoljeća, a na televiziji malo poslije, važno je naglasiti i ostale aktivnosti poput mjerenja, motrenja i arhiviranja podataka, hidrologije, klimatologije, agrometeorologije i fenologije, biometeorologije, kvalitete vode i zraka, daljinskih mjerenja, umjetnog djelovanja na vrijeme i klimu, praćenja i ublažavanja posljedica nepogoda, informatike i drugih.

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 316 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com