Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Cijeli je Zagreb bio 'zateleban' u Ljerku Šram
19. siječnja 1874. - Rođena Ljerka Šram

 

Ljerka Šram

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Činilo se da djevojčicu rođenu tog 19. siječnja 1874. prati sretna zvijezda. Bila je treće dijete u dobrostojećoj zagrebačkoj obitelji odvjetnika i saborskog dopredsjednika Lavoslava Šrama.


Dobila je ime Ljerka. Odmalena vragolasta i okretna oduševljavala je okolinu. Kako je rasla, do izražaju su dolazili  njezin nevjerojatan talent, bistrina i, naravno, ljepota. Tako je roditelje uspjela nagovoriti da je puste u svijet kazališta i glume. Vitka i visoka, prekrasnog držanja i neodoljivog šarma očaravala je sve: mlado i staro.

...

Cijeli je Zagreb bio 'zateleban' u Ljerku Šram. Glumila je u komedijama, ali i dramama. Branko Gavella sjećao se njezine čudne, očarljive ljepote. Graciozna, živa, temperamentna, vragoljasta, ali u smislu zrele djevojke koja ima smisla za humor i šalu. Tu zrelost unosila je i u ozbiljne uloge u kojima su njezine velike sjajne oči znale zablistati prigušenom suzom.

Osvojila je i starog cinika MatošaGledajući našu Šramicu imate onaj osjećaj slučajnosti. Kao da se slučajno među nama rodila, kao da je u Zagrebu slučajno odrasla. Zato ona nije toliko gospođa Ljerka plemenita Šram koliko prava pravcata Lady Šram…

Izazovno lijepa i šarmantna, gdje god bi se pojavila sve oči bile su uprte u nju. Pozirala je Medoviću kao kraljica za Krunjenje Ladislava Napuljskog, a glumila je i naslovnu ulogu pred carem… Pojam ženske ljepote onoga doba, božanstvena Ljerka Šram ipak je imala svoja tri usuda. Tu su dvije ljubavi - jednu koju nije dobila, od svog supruga, bankovnog prevaranta i drugu koju ona nije mogla dati, svom prijatelju iz djetinjstva, liječniku i novinskom magnatu Milivoju Dežmanu.

Treći usud bio joj je fatalan: riječ je o tuberkulozi. Umrla je na Dežmanovim rukama ne napunivši trideset devet godina, u Brestovcu, bolnici koju je za nju Dežman izgradio.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Vezani naslovi

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 417 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com