Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
"Stvarnost ljudskih prava vidljiva je u tragediji Žepe i Srebrenice"
27.7.1995. - OSTAVKA MAZOWIECKOG

 

OSTAVKA MAZOWIECKOG

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Ne mogu nastaviti  živjeti u iluziji da se štite ljudska prava!

 

Tadeusz Mazowiecki, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava, podnio je 27. srpnja 1995. ostavku na tu dužnost u znak „prosvjeda zbog neučinkovitosti snaga UN-a i svjetske hipokrizije“.

 

Ostavku je obrazložio riječima: „Suočavamo se s borbom jedne države, članice UN-a, za preživljavanje i multietnički karakter. Stvarnost ljudskih prava vidljiva je u tragediji ljudi iz Žepe i Srebrenice. Nisam siguran da će se prekretnica kojoj smo se nadali dogoditi i ne mogu nastaviti živjeti u iluziji da se štite ljudska prava“.

...

Iako su u Srebrenici počinjeni nezapamćeni ratni zločini, sve što su Ujedinjeni narodi poduzeli bilo je donošenje rezolucije 1004 u kojoj se od Srba tražilo da napuste Srebrenicu.

 

Takvo ponašanje međunarodne zajednice Srbi su iskoristili za još žešće napade na zaštićena područja Žepe, a 19. srpnja pokrenuta je opća ofenziva na Bihać.

Nema sumnje da bi se u Bihaću reprizirao srebrenički scenarij da se nije umiješala Republika Hrvatska.

 

Naime, u Splitu je 22. srpnja potpisana „Splitska deklaracija“, dogovor o vojnoj suradnji Bošnjaka i Hrvata, a odmah nakon toga pokrenuta je operacija „Ljeto 95“ u kojoj su hrvatske snage osvojile Bosansko Grahovo i Glamoč, prisilivši tako bosanske Srbe da prebace dio snaga s bihaćke bojišnice.

U tako dramatičnim okolnostima moralan čin Mazowieckog nije mogao postići uspjeh jer bosanski Srbi nisu marili ni za prijetnje međunarodne zajednice ni za zračne udare NATO-ovih snaga.

 

 

Tadeusz Mazowiecki, kao katolički publicist, početkom osamdesetih godina uz druge intelektualce priključio se radničkom pokretu Solidarnost, koji je nakon dugogodišnje borbe mirnim putem svrgnuo komunistički režim.

Mazowiecki je izabran za prvoga nekomunističkog premijera, dužnost koju je obnašao do jeseni 1991. kada je proglašen specijalnim izvjestiteljem o stanju ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji.

 

Mazowiecki, koji je preminuo 2013., proglašen je počasnim građaninom Sarajeva, a do kraja života borio se za ljudska prava.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. alchetron.com

 

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 241 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com