Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA
MOZAIK

Za Hrvatsku tristo na sat!

 
Prelet za Hrvatsku
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

Tema Domovinskog rata nalazi se u mnogim vrstama tiskanih izdanja. Jedno od njih nalazi se i u nakladi Alfa iz Zagreba.

 

Riječ je o bogato ilustriranoj knjizi pod nazivom Prelet za Hrvatsku, autora bračnog para Danijela i Snježane Borović.

...

 

 

Knjiga je to koja sadrži detaljan  opis pripreme i tijeka  jednog od najvećih  podviga s početka  Domovinskog rata, potkrijepljena mnogobrojnim fotografijama. Tako se na ukupno 353 stranice i 55 poglavlja, između ostalih, pronalaze i vrlo uzbudljivi opisi aviona Mikoyan  - Gurevich MIG - 21,  izbacivog sjedišta KM - 1,  kao i podzemnog objekta Klek.

Prelet pilota Danijela Borovića na hrvatsko tlo, iz zrakoplovne baze JNA  Željava u zrakoplovnu luku Pula, povijesni je let, kojim je hrvatska obrana došla u posjed prvog nadzvučnog borbenog zrakoplova MIG - 21 i označava početak formiranja hrvatske eskadrile lovaca.

U knjizi su prikazani vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samomu preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti. Trebalo je i hrabrosti i lukavstva i snalažljivosti, ali i sreće, da se Borovićeva supruga Snježana sa sinom Vanjom u spektakularnoj akciji sretno izvuče iz Bihaća te čudnim putovima preko Bosne i Hercegovine dođe do Splita.

Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige. Prema riječima ministra obrane RH Damira Krstičevića, Danijel Borović, kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin, izvršio je veličanstveni prelet odlučivši se na taj beskompromisni čin, „pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućim uvjetima postao je prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo”.

Dodajmo da je pukovnik Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija te da je nositelj mnogobrojnih odlikovanja, a Red Nikole Šubića Zrinskog osobno mu je uručio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Simbol ovog herojskog pothvata - zrakoplovni eksponat, postavljen je 2019. godine, prilikom svečanog otvorenja vojarne Hrvatski branitelji Istre u Puli.

 

Autor: Mario Mehaković

Izvor: DPCM / Školska knjiga

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Mozaik

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 237 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com