Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 

 Bol u trbuhu

 

 Svi smo skloni podijeliti svoje tijelo u više regija - boli me glava, grlo, kašljem, peče me u prsima, napuhava me trbuh, imam kamen u žličici, nisam imao stolicu 5 dana, bole me kukovi, koljena, otiču mi potkoljenice, zapušem se nakon 50 koraka... Ipak, naš organizam je puno složeniji od tegoba koje povremeno ističemo.

Ovaj put ću se osvrnuti na trbušne tegobe kojima se osobno kao liječnik najviše bavim.
U trbuhu postoji mnoštvo organa koji mogu dati veliki broj tegoba, te nije uvijek lako razlučiti opasne i manje važne simptome. Simptomi bolesti u trbuhu nisu ovisni o dobi i svi smo ih osjetili više puta u životu.

U grubo, možemo ih podijeliti u simptome gornjeg dijela probavnog trakta - jednjak, želudac, tanko crijevo, žučna vrećica, gušterača koji će se manifestirati osjećajem žgaravice, bolova u žličici koji se šire pojasasto u leđa ili pod desni rebrani luk do desne lopatice, napuhavanje, mučninom i povraćanjem. Simptomi bolesti donjeg dijela probavnog trakta se uglavnom manifestiraju bolovima u trbuhu tipa grčeva, temperaturom, proljevima, primjesama krvi i sluzi u stolici. Naravno, ovo je vrlo pojednostavljen prikaz tegoba trbušnih bolesti.

Svatko od nas nosi moguću predispoziciju za razvoj bolesti, stoga simptome koji traju dulje vrijeme ne treba zanemarivati.
Što je dulje vrijeme? Pa, kad mene nešto boli i 2 sata je već dulje vrijeme. Bol u trbuhu nije indikacija za babinu rakijicu ali ni za hitni CT ili magnetsku rezonancu trbuha. Liječnik obiteljske medicine je netko tko vas mora prvi vidjeti!

Istina, kad me nazove netko iz Gromova, veterana specijalaca MUP-a ili bilo tko od branitelja iz Domovinskog rata, naći ću vremena za pogledati bolesnika.

Svatko mora biti upoznat sa važnim simptomima koji zahtijevaju daljnje pretrage: mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, proljevaste stolice, prisutnost krvi i/ili sluzi u stolici, podatak o članu obitelji koji je bolovao od karcinoma debelog crijeva.

U našim veteranskim godinama bi bilo razložno jednom godišnje učiniti pretrage krvne slike, razine željeza, glukoze, jetrene probe, bubrežne probe, masnoće, testiranje mikroskopskog krvarenja u stolici te ultrazvuk trbuha. Te pretrage uz dobar razgovor s pacijentom će uputiti na potrebu daljne dijagnostike i od njih ne treba zazirati, svi smo upoznati sa brojnim bolestima naših bližnjih.

Nažalost, mnogo naših suboraca ima tegobe kao posljedice ranjavanja u trbuh koje će se najčešće manifestirati grčevima, mučninama, povraćanjem pa čak i "zapletajem" crijeva koji zahtijevaju operativni zahvat.
U našim veteranskim godinama sve gore navedeno ne znači da smo osuđenici na teške bolesti i liječenje, ali smo obvezni prvi obratiti pažnju o vlastitom zdravlju. Istina, još uvijek se mogu desiti zgode kao u Posavini 1992., kad je veći dio Bojne bio zaražen upalom crijeva, pa je Vaš doktor zabranio konzumaciju Karlovačkog piva koje je sam popio. Ipak, sa vremenom svi možemo razviti simptome teških bolesti.

Zbog toga svi vi, moji Gromovi, imate svog gastroenterologa koji će vam pomoći, a vrijednom aplikacijom na stranici 'Crnih Mambi' možete doći do savjeta i naputaka što dalje. Ponovno, najvažnije je pratiti svoje tijelo, a liječniku će po vašim informacijama biti puno lakše što dalje.


Puno zdravlja i što manje liječničke pomoći vam želi Bruno Škurla.

 

Škurla

 

 

 

 

Bruno Škurla

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 452 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com