Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Ministarstvo zdravstva

Nestručno uzimanje joda može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije
Ministarstvo apelira na građane da ne uzimaju tablete kalijeva jodida
Kalijev jodid
 

 

ZDRAVLJE

 

  

 

Ministarstvo zdravstva uputilo je četvrtak apel građanima da ni u kom slučaju ne uzimaju samoinicijativno tablete kalijeva jodida i slične pripravke joda jer im mogu potencijalno ozbiljno narušiti zdravlje, a ne preveniraju učinke radioaktivnog zračenja na organizam.

 

S obzirom na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako je zbog krize uslijed invazije na Ukrajinu razumljiva zabrinutost građana, no stručne službe pripravne su za sve rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana.

...

U ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata.

Tablete kalijevog jodida koriste se za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja mogućeg karcinoma štitnjače te ne preveniraju učinke zračenja na organizam.

"Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijevog jodida jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar šest sati nakon izloženosti zračenju, u pravilu treba primijeniti samo jednu dozu kalijeva jodida, a zaštitni učinak traje oko 24 sata".

Zbog toga struka apelira na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi, jer taj lijek nije namijenjen samoinicijativnom korištenju.

Preventivno nestručno uzimanje joda nije učinkovito, a može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije, upozorava Ministarstvo zdravstva.

Također, ta profilaksa ne preporučuje se osobama starijim od 40 godina jer je utvrđeno da u toj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Izvor

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 255 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com