Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Parkinsonova bolest

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu
U Hrvatskoj uskoro počinje prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti
Parkinsonova bolest
 

 

ZDRAVLJE

 

 

 

U Hrvatskoj bi uskoro trebalo započeti prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti, što bi moglo dovesti do usporavanja i zaustavljanja progresije te bolesti od koje kod nas boluje više od 14.500 ljudi, najavljuju iz udruge "Parkinson i mi" u povodu Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

Do sada u Hrvatskoj nije obavljena epidemiološka studija Parkinsonove bolesti, iako neke susjedne države, a posebno zemlje zapadne Europe, već dugo imaju takve podatke. Genetsko istraživanje značajno je kako bismo u populaciji identificirali prisutne genomske faktore koji dovode do bolesti i sukladno tome prilagodili individualno vođenje bolesnika, kaže Vladimira Vuletić, predsjednica udruge i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.

...

Za Parkinsonovu bolest karakteristični su problemi s motorikom, odnosno tremor (drhtavica) i ukočenost mišića. Neki oblici bolesti počinju ranije, neki kasnije, a neki brzo napreduju, pa je terapiju nužno individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Stoga se liječnici nadaju da će supstitucijskom terapijom enzima ili proteina poboljšati liječenje nekih oblika bolesti.

- Zahvaljujući farmakogenetici moguća je personalizirana medicina, koja je budućnost liječenja bolesnika s Parkinsonom, ističe Vuletić. Uz nju, na projektu genetskog istraživanja koji podržava Sveučilište u Rijeci, sudjelovat će Fran Borovečki iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

- Moderne genomske metode već su nam omogućile zamjetan uvid u molekularne mehanizme nastanka i progresije Parkinsonove, kao i drugih neurodegenerativnih bolesti. Očekujemo da će se takvim istraživanjima u budućnosti moći odrediti novi ciljni mehanizmi za razvoj dijagnostičkih postupaka i inovativnih lijekova, koji bi trebali donijeti značajan boljitak našim pacijentima, rekao je Borovečki.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu, prigodnom prodajom tulipana, uz ping-pong, ples i kiparsku radionicu, koji dokazano kod oboljelih dovode do redukcije stresa i smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića. 

- Ne osjeća se, neosjetnost mirisa, već 15 godina imam , a mislio sam da je od sinusa. Ukočenost pokreta, robotski hod, uvijek volim reći da se osjećam kao Limenko iz Čarobnjaka iz Oza. Iznenadni san, neobjašnjivi, Željko Glavan, predsjednik riječke podružnice Udruge "Parkinson i Mi".

 

Foto: 1. Pixabay

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina  

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 424 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com