Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Korona virus

"Ovo je izrazito važan uspjeh za istraživanje koronavirusa u Hrvatskoj"
Đikić čestitao kolegama na uspjehu uzgoja virusa
Ivan Đikić
 

 

ZDRAVLJE

 

  

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici postigli su još jedan velik uspjeh izoliravši virus koji uzrokuje covid-19.

 

Riječ je o važnom otkriću koje su hrvatski stručnjaci obavili na tipičan hrvatski način, a koje će biti važno za daljnje istraživanje lijekova, kazao je čestitajući još jednom kolegicama i kolegama molekularni biolog Ivan Đikić, jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika u svijetu, u razgovoru za RTL Danas.

...

Podsjetimo, u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'', kako je jučer RTL ekskluzivno objavio, izolirali su virus covida-19. Pojednostavljeno, to znači da su ga uspjeli uzgojiti u laboratorijskim uvjetima što našim stručnjacima daje vjetar u leđa za daljnja znanstvena istraživanja.

Njihov tim nije sam, naime, izolirani virus su poslali u Njemačku, a ravnateljica Klinike Alemka Markotić naglasila je kako je to veliki uspjeh za njezin tim. Kazala je i da je Klinika prije nekoliko dana dobila ponudu da se uključi i u istraživanje američke biotehnološke kompanije.

Đikić je odao priznanje hrvatskim kolegicama i kolegama iz Zarazne, kaže da je njihovo otkriće važno, ne za cjepivo, već za istraživanje novih lijekova.

"Ovo je izrazito važan uspjeh za istraživanje koronavirusa u Hrvatskoj, ali i ne samo lokalno jer će Hrvatska participirati u globalnom projektu i još jednom upućujem čestitku kolegama, koji su to obavili na tipičan hrvatski način – originalno i s motivacijom", istaknuo je Đikić.

A imati što više izolata iz različitih zemalja, kako je objasnio, "važno je jer tako možemo pronaći male razlike između virusa, što može pomoći, ali ne očekuje se da ćemo iz njih naći cjepiva, već je ovo važno za istraživanje novih lijekova".

 

Za cjepivo će trebati barem godinu dana

Naravno, svi bismo htjeli da je cjepivo već tu, istaknuo je Đikić te napomenuo da "već ima napravljenih 40 cjepiva dok je njih šest u kliničkim ispitivanjima, a važno je da se cjepivo koje bude na kraju pokaže kao ono osigurano bez ijednog oštećenja jer bi u suprotnom to bio ogroman skandal. Za cjepivo će trebati barem godinu dana''.

 

Treba kombinirati testove jer će to dati puno bolju sliku širenja virusa

Što se tiče prijepora oko testiranja, podsjetio je da je preporuka da se testira što više i kontrolira bolest. Đikić bi, istaknuo je, testirao "ljude u staračkim domovima, medicinske stručnjake, sve u kontaktu s virusom". Upozorio je i na problem onih koji imaju asimptomatske simptome, a napose naglasio važnost kombinacije testova.

Naime, "kombinacija genskih i seroloških testova dat će puno bolju sliku širenja virusa u populaciji i to će pomoći kod popuštanja mjera jer ćemo tako bolje znati gdje smo u opasnosti", zaključio je u RTL-u Danas znanstvenik Ivan Đikić.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. N1/Pixsell

zdravlje

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: N1/RTL Danas

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 348 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com