Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ZDRAVLJE

Projekt "Zajedno u bolje sutra"

Održana početna konferencija i 3. provedbena radionica Projekta 'Zajedno u bolje sutra'
Ljerka Mišura dr.med. - 'Kako sačuvati zdravlje'
Zajedno u bolje sutra
 

 

ZDRAVLJE

 

 

 

U četvrtak, 18. srpnja 2019. održana je početna konferencija Projekta „Zajedno u bolje sutra“.

 

Na konferenciji se obratio predsjednik Udruge „Crne Mambe“ Ivica Šafarić i rekao nešto više o provedbi.

...

„Na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba od 22. veljače 2019. Udruga „Crne Mambe“ pomaže braniteljima kroz Projekt „Zajedno u bolje sutra“. Branitelji primaju pomoć zdravstvene njege, edukativno-savjetodavnog rada njegovateljica i prijevoz zbog liječničkih pregleda i pretraga, ili zbog invalidnosti i otežanog kretanja. U svrhu pružanja usluga pomoći u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti hrvatskim braniteljima zaposleno je 6 osobnih pomoćnika na puno radno vrijeme. Sudionicima projekta, hrvatskim braniteljima pomažu u kućanskim poslovima, pripremi obroka, održavanju higijene i nabavci živežnih namirnica te čišćenju stambenog prostora. U Kažotićevoj 4 u Dugom Selu se omogućava informiranje o projektu i o pravima branitelja.“ – rekao je Šafarić.

 

Najavljeni su okrugli stolovi u Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj , Požeško-slavonskoj županiji i gradu Zagrebu gdje će Udruga predstaviti Projekt, ali i raspravljati o problematici branitelja.

 

Treća provedbena radionica: "Kako sačuvati zdravlje"

Nakon početne konferencije održana je 3. provedbena radionica pod nazivom „Kako sačuvati zdravlje“. Radionicu je održala Ljerka Mišura dr.med., a korisnici Projekta svoje zanimanje pokazali su mnogim pitanjima.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Mišura je objasnila kako reagirati u životno opasnim situacijama poput infarkta, nesvjestice, epilepsije, moždanog udara i hipoglikemije te kako prepoznati određenu situaciju.

Moždani udar možemo prepoznati u slučajevima kada se osobi oduzme jedna strana tijela, nije važno koja. Uvijek se osobe nesvjesno okrenu na bok onog plućnog krila koje je blokirano, odnosno nije u funkciji. Osobe su dezorijentirane, ne mogu odgovarati na pitanja. Srčani udar prepoznajemo kada trne jedna strana tijela, a kao i kod moždanog udara može biti bilo koja. Osoba ima osjećaj velikog straha, a poželjno joj je staviti Andol ispod jezika. Prilikom epileptičnog napada najvažnije je uhvatiti osobu koja pada kako ne bi zadobila udarac. Mnogi misle da osobu treba okrenuti na bok, ali zapravo ništa ne treba poduzeti već pričekati da napad prođe. Simptomi su treskavica i grčenje, osoba povraća, izokretanje očiju, pjena na ustima, a napad traje 1-2 minute.

Reanimacija je šansa za život, osobi treba barem masirati srce, ali najvažnije je reagirati na bilo koji način dok ne dođe hitna pomoć.

Nakon toga je Ljerka Mišura objasnila protok šećera, nešto više o gušterači i na koji način treba provoditi prehranu u slučaju povišenog šećera. Osim toga doktorica je spomenula i pravilnu prehranu općenito te kako treba barem tri puta tjedno jesti za obiteljskim stolom. Umjerenost i više manjih obroka dnevno je ono što bi svatko od nas trebao činiti.

Na radionici su osim korisnika prisustvovali i predstavnici drugih braniteljskih udruga.

 

 

Foto: DPCM/URVDR 'Crne Mambe'

zdravlje

 

 

 

 

 Autor: Lorena Tulić

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 270 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com