Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Lorena Tulić

Projekt „Zajedno u bolje sutra“ omogućava razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga te prevladavanje poteškoća s kojima se susreće braniteljska populacija
'Zajedno u bolje sutra' - pomoć braniteljima i njihovim obiteljima
 
Zajedno u bolje sutra
 

PRESS: piše Lorena Tulić 

 

 

 

Na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba od 22. veljače 2019. Udruga „Crne Mambe“ pomaže braniteljima i njihovim obiteljima na još jedan način, kroz Projekt „Zajedno u bolje sutra“.

 

Nakon punih 14 godina svog rada, Udruga ima priliku iskazati se u još jednom pogledu, putem Projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije.

...

Potpisivanje ugovora održano je u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. Uručivanje ugovora održano je u Ministarstvu branitelja, a 17 ugovora svečano je uručio ministar Medved. Ovo je prvo sufinanciranje sredstvima Europskog socijalnog fonda koje je namijenjeno isključivo udrugama iz Domovinskog rata.

 

Projekt „Zajedno u bolje sutra“ omogućava razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga te prevladavanje poteškoća s kojima se susreće braniteljska populacija, a to su prvenstveno socijalna isključenost i zdravstvene poteškoće. Cilj je unaprijediti kvalitetu življenja i smanjenje socijalne isključenosti za 44 hrvatska branitelja pružanjem izvaninstitucionalnih usluga na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Problemi s kojima se hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji susreću su višedimenzionalni počevši od zdravstvenih i financijskih poteškoća koje im otežavaju svakodnevni život i integraciju u društvo. U procesu poboljšanja kvalitete njihova života treba voditi računa o individualnim potrebama svakog pojedinca.

Aktivnosti elementa Projekta podijeljeni su na pružanje usluga pomoći u kući u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i pružanje usluge zdravstvene skrbi. Pružanjem usluga pomoći u kući zapošljava se 6 osobnih pomoćnika koji će brinuti za 24 branitelja kako bi im se osigurala kontinuirana pomoć pri svakodnevnim aktivnostima, kao i uslugama prijevoza i pratnje u svrhu obavljanja liječničkih pregleda jednako kao i za korisnike zdravstvene skrbi. Za potrebe prijevoza, osigurano je kombi vozilo. Usluga zdravstvene skrbi pruža se od strane dva njegovatelja koji će korisnicima pružati edukativno-savjetodavne usluge po pitanju očuvanja zdravlja u čiju svrhu je iznajmljen prostor u Ulici B.A. Kažotića 4, u Dugom Selu. Na istoj adresi se omogućava informiranje o projektu i o pravima branitelja. 

Projekt doprinosi OP učinkoviti ljudski potencijali: Prioritetnoj osi 2: Socijalno uključivanje, Specifičnom cilju 9.iv.2 Poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama, uključujući podršku u procesu deinstitucionalizacije. Projekt na nacionalnoj razini doprinosi ostvarenju osnovnog dugoročnog cilja Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata: podizanje opće kvalitete življenja i podupiranje potpune psihosocijalne reintegracije svih sudionika i stradalnika rata na području cijele RH. Doprinosi se i jednoj od glavnih strateških aktivnosti Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH 2014.-2020., kao i Strateškom planu Ministarstva branitelja 2018.-2020. Na razini EU, projekt doprinosi strategiji EUROPA 2020, specifično inicijativi „Europska platforma siromaštva“ te Razvojnoj strategiji grada Zagreba 2017.-2020. s ciljem unaprjeđenja kvalitete življenja.

Navedeni dokumenti dokazuju veliku potrebu za razvoj i širenjem izvaninstitucionalne skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji te samim time provođenjem ovog projekta čija je korisnost neupitna za cjelokupnu društvenu zajednicu. Projekt „Zajedno u bolje sutra“, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednost projekta je 1.975.630,72 kuna, od čega EU iz ESF sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 1.679.286,11 kuna. Vrijeme trajanja projekta je od 22. veljače 2019. do 22. veljače 2021. godine.

 

Udruga „Crne Mambe“ će ojačati svoje kapacitete kroz ovaj projekt, a što će im omogućiti efikasniji rad u svojim organizacijama, te će se provedbom ovog projekta u lokalnoj zajednici stvoriti motivirajuća i poticajna atmosfera koja je temelj za nastavak sličnih djelovanja ubuduće. Također, članovi i zaposlenici udruge steći će kontakte sa vanjskim stručnjacima angažiranim kroz ovaj projekt koji će biti vrijedni za budući rad. Udruga je u svrhu uspješnije provedbe projekta osigurala prostor u kojem osim edukativno-savjetodavnog rada od strane njegovatelja, voditeljica projekta Lorena Tulić pruža sve potrebne informacije ciljnim skupinama, krajnjim korisnicima i ostalim sudionicima projekta te medijima i svim zainteresiranim pojedincima.

Zaključno možemo konstatirati da će ostvareni rezultati na projektu biti nastavljeni i nakon završetka projekta, te da će uspostavljeni novi kapaciteti u udruzi i stvoriti temelje za unaprjeđenje i proširenje tih rezultata, što će doprinijeti široj zajednici na području provedbe projekta.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Održana prva provedbena radionica 'Zajedno u bolje sutra'

 

U sklopu Projekta „Zajedno u bolje sutra“ Udruge ratnih veterana Domovinskog rata „Crne Mambe“, sufinanciranog sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, njegovateljice Ana Bušić i Mira Škrtić održale su 1. jednodnevnu provedbenu radionicu dana 18. travnja 2019. na temu prehrane koja je izrazito važan element zdravijeg i boljeg načina života ne samo branitelja, već i svih nas.

Prezentacija je bila održana korisnicima projektnog elementa zdravstvene skrbi, ali vrata su bila otvorena svim članovima Udruge „Crne Mambe“ i lokalnoj zajednici.

 

Obzirom da se radilo o prvom zajedničkom okupljanju korisnika zdravstvene skrbi, voditeljica projekta Lorena Tulić u samom uvodu upoznala je korisnike s elementnim aktivnostima projekta, prioritetnim osima, ciljem i financiranjem projekta. Osim toga, na koji način će njima kao korisnicima biti pružena pomoć.

Osim općenite zdrave prehrane, govora je bilo o posebnim prehrambenim navikama osoba sa zdravstvenim problemima. Prilagođena prehrana tijekom bolesti gotovo je jednako važna kao i adekvatna terapija. Ona može pomoći u bržem oporavku i u ublažavanju simptoma. Poznavanjem osnova pravilne prehrane tijekom bolesti postiže se osjećaj kontrole nad bolešću i jača samopouzdanje samog bolesnika.  Bilo je više riječi o boljim prehrambenim navikama osoba s bolestima srca, povišenom masnoćom u krvi i dijabetičara. Govora je bilo i o mediteranskoj prehrani. Korisnici su dobili primjere jelovnika, odnosno plan prehrane. Na samom završetku provedbene radionice korisnicima su njegovateljice mjerile tlak te ih savjetovale o prehrambenim navikama i tjelovježbi kojom bi mogli poboljšati opće stanje. Tijekom provedbene radionice bilo je dosta upita korisnika, što dokazuje njihovu zainteresiranost i želju za boljim prehrambenim navikama.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 

Projektni tim „Zajedno u bolje sutra“ nastavlja s provedbenim radionicama koje će biti održane na istom mjestu, Kažotićeva 4, Dugo Selo, od strane njegovateljica, a bit će poziva i na radionice održane od strane vanjskih suradnika, cijenjenih doktora, kapelana i doktora Nove germanske medicine. Radionice će biti raznih tema korisnih za branitelje poput pobola i smrtnosti branitelja, kardiovaskularnih bolesti, tumora, PTSP-a, alkohola, suočavanja sa stresom i tehnikama relaksacije, psihološkog i socijalnog osnaživanja pojedinca te druge.

Najavljujena je i početnu konferenciju Projekta „Zajedno u bolje sutra“ koja će biti naknadno najavljena i objavljena na Domoljubnom portalu „Crne Mambe“, facebook i instagram stranicama te netom otvorenoj mrežnoj stranici Projekta „Zajedno u bolje sutra“.

Konferencija će biti sredinom svibnja u Zagrebu.

 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: DPCM

 

 

 Autor: Lorena Tulić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Lorena Tulić

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr