Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

LORENA
Herojska borba za Novi Farkašić - nedovoljno ispričana priča. Film je snimljen na inicijativu 'Crnih Mambi'
PROMOCIJA FILMA "BITKA ZA NOVI FARKAŠIĆ"
 

Bitka za Novi Farkašić

 

Piše: Lorena 

 

Ekipa koja je radila na filmu najavljuje atraktivan dokumentarac s dosad neviđenim snimkama

 

 

Iako je poznata priča o bitci za Novi Farkašić, napokon je dobila na značaju. Snimljen je film „Bitka za Novi Farkašić“ redatelja Zdravka Mustaća, a promocija filma očekuje nas 14. listopada 2017. godine u 18.00 sati, dvorana Doma OSRH „Zvonimir“. Već idući dan (15. listopada 2017.) isti možete pogledati na HRT1 u 21.00 sati.

 

Film je snimljen na inicijativu Udruge 'Crne Mambe'. Urednik Dokumentarnog programa HTV-a, Vladimir Brnardić, mudro je odabrao redatelja Zdravka Mustaća i provjerenu producenticu Sunčanu Hrvatin Kunić kao nositelje TV ekipe koja je snimala dokumentarni film. Scenarist je povjesničar Tomislav Šulj, a imao je pomoć Ivice Šafarića – Ninje koji je i sam sudjelovao u obrani Novog Farkašića.

...

Filmski redatelj Zdravko Mustać bitku za Novi Farkašić smatra jednom od najvažnijih u Domovinskom ratu jer se mala grupa suprotstavila puno moćnijem neprijatelju. Vojska JNA htjela je napraviti otvoren put do glavnog grada Hrvatske, ali pripadnici 'Crnih Mambi' to nisu dozvolili.

 

Mustać kaže kako nakon mnogo filmova koje je snimio u životu, rad na ovom dokumentarcu bilo mu je veliko i posebno zadovoljstvo.

„U filmu ima dosta ljudskih sudbina ispričanih kroz izjave sudionika, taktika s kojima su se branili, arhivskih snimki, ali i dosta snimki koje do sada nisu viđene. U prvom dijelu filma prikazano je djelovanje 'Crnih Mambi' u Petrinji, dok je drugi, veći dio filma sama akcija oko Novog Farkašića.“ – rekao je Mustać.

 

Posebno mu je draga glazba u filmu poznatog kompozitora Mateja Meštrovića, a pohvalio je i montažu Anite Jovanov, te snimatelja Marija Britvića.

Vladimir Brnardić za ovu priču imao je sluha i kao glavni urednik TV kalendara uveo ju je u emisiju još prije par godina. Kasnije i u serijal „Kako je obranjena Hrvatska“, ali smatra da se ovaj film trebao snimiti puno ranije.

Pohvalio je redatelja Mustaća – „Ugodno sam iznenađen, mislim da je podigao ljestvicu filmova o Domovinskom ratu. Ovo je jedan snažan i vizualno atraktivan film!

Osim pohvala, Brnardić osobno ima i nekoliko zamjerki. Žao mu je što nije snimljena izjava Francuza koji se borio u Novom Farkašiću kao i izjava jednog čovjeka s druge strane  kojeg ipak nisu uspjeli pridobiti, a misli da bi to dalo dodatnu težinu cijeloj priči.

„Možda bi se nekim drugim putem dalo, ali legalnim putem ne. Žao mi je što nismo uspjeli dobit arhivu s druge strane. Znam da ona postoji, ima je puno, ali druga strana to još ne želi dati.“ – treće je što Vladimir Brnardić smatra kao nedostatak koji bi još osnažio „Bitku za Novi Farkašić“.

Očekuje pozitivnu reakciju javnosti. Ovu priču smatra vrlo bitnom jer osim što bi srpska vojska imala pristup Zagrebu da je Farkašić pao, nitko od hrvatskih branitelja nije ranjen, a kamoli poginuo.

 

Scenarist Tomislav Šulj izjavio je:

„HTV me kao scenarista angažirala za više projekata o Domovinskom ratu, od kojih zbog važnosti svakako valja izdvojiti dokumentarni film „Operacija Maslenica“ i dokumentarni serijal „Kako je obranjena Hrvatska“. Još tijekom emitiranja serijala, u kasnu jesen 2016., započeo je rad na projektu snimanja dokumentarnog filma „Bitka za Novi Farkašić“. Scenarij nije bio problem napraviti, jer itekako sam upućen u problematiku te bitke, a uostalom sam ju i nekoliko puta tematizirao, kako u serijalu „Kako je obranjena Hrvatska“, tako i u magazinu „Vojna povijest“.“

Šulj je bio iznimno motiviran pristupom Zdravka Mustaća koji je od prvog dana imao jasnu viziju kako će kreirati film. Prema Tomislavovom mišljenju film je nažalost ostao lišen izjave zapovjednika 2. gbr i ondašnjeg zapovjednika bojišnice na Banovini, generala Bože Budimira

Ipak, Tomislav je siguran da će filmom biti zadovoljni svi koji su u listopadu 1991. branili Farkašić i Pokuplje, ali i šira hrvatska javnost koja nije toliko upoznata s dramatičnim događajima na Banovini u jeku najžešće velikosrpske agresije.

 

Ivica Šafarić film nije pogledao, čeka premijeru, ali kao inicijator cijelog projekta zahvalan je HTV-u što su prepoznali važnost bitke za Novi Farkašić jer je ona od velikog značaja. Bio je presretan zbog realizacije projekta. Riječi hvale ima za Vladimira Brnardića, kao i Zdravka Mustaća i Tomislava Šulja.

„Po meni se u kratkom roku sve realiziralo. Koliko se razumijem i u razgovoru s ljudima, obzirom na novac i vrijeme… Po meni je najteže bilo okupiti ljude koji su sudjelovali u akciji.“ – rekao je Ninja.

 

Ponosan je što će film moći vidjeti šira hrvatska javnost na HTV-u, a poziva sve koji su u mogućnosti da dođu na promociju 14. listopada u Zagreb i budu dio ove velike priče.

 

Više o samoj obrani Novog Farkašića i 'Crnim Mambama' možete saznati ovdje:

 

 

HEROJSKA BORBA ZA NOVI FARKAŠIĆ

CRNE MAMBE

 

 

 

 

 

 GLEDALI SMO SMRTI U OČI ALI POPUŠTALI NISMO

Banovina - Novi Farkašić

 

 

 

 

 IVICA ŠAFARIĆ - NINJA

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika - Ivica Šafarić Ninja

 

 

 

 GOSTOVANJE 'CRNIH MAMBI' U RADIO EMISIJI HRVATSKOG KATOLIČKOG RADIJA

Hrvatski katolički radio - Crne Mambe

 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: UCM

 

 

 

 Autor: Lorena Tulić

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Lorena Tulić

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 283 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr