Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

HELENA KRMPOTIĆ
Nitko još nije odgovarao za pokolj 15 žena i 32 muškarca
STRAVIČAN POKOLJ U VOĆINU
 
Voćin

 

 

Beli orlovi i četnici ubili su 47 civila u pokolju u Voćinu 12. i 13. prosinca 1991. godine.

 

Iako je bila riječ o najdokumentiranijem zločinu u Domovinskom ratu kojeg je potvrdio i Amnesty International, nitko nije odgovarao za pokolj nedužnih civila. Za zločin je optužen Vojislav Šešelj koji danas šeće Beogradom kao slobodan čovjek.

...

U medijima nemate mnogo informacija o jednom od najbrutalnijih pokolja, poznatijem i kao krvavi pir Belih orlova, koji su stanovnike pogubili na najokrutniji način, klasičnim egzekucijama, sa sjekirom, motornom pilom...

Preživio je jedan 6-godišnjak, Danijel Medić, koji je nakon 11 godina svjedočio protiv četnika koji mu je ubio oca. Iako je dao jasan iskaz i utvrdio da je vidio čovjeka koji mu je pucao ocu u glavu, sud je zatražio njegovo psihijatrijsko vještačenje.

Nitko još uvijek nije odgovarao za pokolj 15 žena i 32 muškarca iz tog malog mjesta pokraj Slatine.

VoćinU rasvjetljavanju zločina mnogo je pomogao liječnik Jerry Blašković, zahvaljujući kojem se i u Sjedinjenim državama doznala istina o agresiji na Hrvatsku, jer je slika o situaciji u našoj zemlji bila potpuno iskrivljena zahvaljujući srpskoj propagandi i jugoslavenskim diplomatima u našim redovima. Do danas ga nitko nije odlikovao za svoj rad i veliku pomoć u rasvjetljavanju ovih zločina.

Upravo su Amerikanci, zahvaljujući dobivenoj dokumentaciji, prvi počeli ispravno koristiti riječ genocid, što pokolj u Voćinu doista i jest, te smo po prvi puta čuli da postoje glasovi koji smatraju da nije riječ o građanskom ratu na ovim prostorima, kako je bilo uvriježeno mišljenje stranih državnika, poprilično naklonjenih srpskim političarima.

 

Čitala sam iskaze preživjelih svjedoka pokolja i riječ je o strašnim zločinima, doslovnom iživljavanju od strane paravojnih Arkanovaca, većinom nad starjiim ljudima.

 

Optužnicu za zločin u Voćinu podignuo je i zagrebački Županijski sud u travnju 2017. protiv 32 pripadnika srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina.

Sudit će se Borivoju Radosavljeviću, Rajku Bojči te Borivoju Lukiću, zloglasnom komandantu Zvečevskog odreda.

Svi su živi i nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

 

Photo: 1. dogodilose.com, 2. vocin.hr

 

Helena Krmpotić

Autor: Helena Krmpotić

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Helena Krmpotić

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 356 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com