ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
Ljekoviti mak turčinjak (Papaver rhoeas), zajedno s vrtnim makom (Papaver somniferum), jedan je od najpoznatijih predstavnika porodice makova (Papaveraceae) koja broji stotinjak biljnih vrsta. Makovi su od davnina bili uzgajani kao ukrasno cvijeće ili korišteni u medicinske svrhe o čemu svjedoče tragovi o uzgoju maka pronađeni u egipatskim grobnicama.
Svoje mjesto mak je pronašao i u grčkoj mitologiji gdje ga povezuju s Demetrom, božicom plodnosti i poljoprivrede. Brojni pjesnici su tijekom Prvog svjetskog rata pronalazili inspiraciju u jarkocrvenim cvjetovima makova koji su ih podsjećali na krvava polja na kojima su vođene bitke. Tako je cvijet crvenog maka postao simbolom sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata te na dan sjećanja makove ostavljaju na grobovima poginulih.
...
Mak turčinak (Papaver rhoeas) jednogodišnja je zeljasta biljka koja prirodno raste kao korov na području Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Drugi nazivi su mu crveni mak, divlji mak, poljski mak, makalj, kukurikavac, bologlavac, bulka, bula i bulica. Raširen je kao korov na livadama, oranicama i ruderalnim staništima, točnije gdje god je tlo vlažno i bogato dušikom. Stabljika maka turčinaka je uspravna, jednostavna ili slabo razgranata, a naraste do 80 cm visine. Prizemni listovi često su složeni u obliku rozete, a listovi na stabljici većinom su sjedeći te raznolikih oblika. Mak turčinak ima pojedinačne cvjetove, promjera do 10 cm s nježnim i tankim laticama jarkocrvene boje. Plod je toboloc s mnoštvom sitnih tamnosmeđih sjemenki. Jedna biljka tijekom vegetacijske sezone može stvoriti od deset do dvadeset tisuća sjemenki.
Sredstvo za ublažavanje boli
Prvenstveno mak turčinak smatramo korovnom vrstom koja radi štete u poljoprivrednoj proizvodnji i narušava izgled vrtova, no često zaboravljamo da kao većina biljnih vrsta ima i svoje korisne strane. Prvi zapisi o uporabi maka sežu iz asirskih spisa iz 7. stoljeća pr. Kr., a iz njih doznajemo kako je mak korišten kao sredstvo za ublažavanje boli. U antičkoj grčkoj atletičari su pili napitak od maka, vina i meda kako bi bili snažniji. Važno je razlikovati mak turčinak (Papaver rhoeas) od srodnog vrtnog maka (Papaver somniferum) koji je bogat morfijem i drugim opijatskim alkaloidima koji se koriste za proizvodnju opijata.
Mak turčinak sadrži alkaloid roeadin koji se nalazi u mliječnom soku u svim dijelovima biljke, no roeadin nema opijatska svojstva niti stvara ovisnost. Ipak, u svježem stanju mak turčinak može biti otrovan, upravo zbog roeadina. Konzumacija biljke u svježem stanju može dovesti do trovanja s posljedicama poput mučnine, pospanosti, dezorijentiranosti, aritmije i sl.
Osušeni cvjetovi i zrele osušene sjemenke maka turčinaka konzumirane u umjerenoj količini nisu štetne, dapače primjenjuju se u kulinarstvu i narodnoj medicini u liječenju i olakšavanju različitih zdravstvenih problema.
Mak turčinak cvijeta od svibnja do srpnja. Cvjetove treba brati po sunčanom vremenu, prije nego uvenu te sušiti raspoređene na jakom suncu i mirnom mjestu bez vjetra. Čahure sa sjemenkama treba brati neposredno nakon otpadanja latica, dok su još zelene. Od biljke najčešće koristimo sjemenke kao aromatični dodatak raznim kolačima i pekarskim proizvodima.
Nezasićene masne kiseline za jačanje imuniteta
Sjemenke maka sadrže do 35 % ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Oleinska kiselina jača imunitet i štiti organizam od bolesti. Linolna kiselina štiti kardiovaskularni sustav, regulira krvni tlak i zgrušavanje krvi te je učinkovita u liječenju kožnih oboljenja. Osim sjemenki, latice maka turčinaka koriste se u prehrambenoj industriji za dobivanje prirodne boje koja se dodaje u vina, rakije i bezalkoholna pića.
Latice se često koriste u narodnoj medicini za liječenje smetnji i oboljenja respiratornog sustava, ublažavanje probavnih poremećaja te u borbi protiv psihičkih poremećaja poput nesanice i stresa. Sirupi i čajevi od osušenih latica maka smiruju kašalj i pomažu u iskašljavanju, kod upale grla i pluća te kod kroničnog bronhitisa i astme. Latice maka pospješuju probavu te ublažavaju želučane bolove i grčeve.
Čaj od osušenih latica koristi se kao blago sredstvo za smirenje stresa i napetosti te kao analgetik za ublažavanje boli, dok šalica čaja prije spavanja pomaže u borbi protiv nesanice. Biljka koju prvenstveno smatramo korovom zapravo ima brojne korisne dijelove koje možemo iskoristiti. Važno je samo da mak turčinak ispravno i u pravo vrijeme uberemo te kao i većinu biljaka iz narodne medicine oprezno i umjereno koristimo.
RECEPT – Mak s bananom i grožđicama
Sameljite 100 g maka, najbolje svježeg, pa dodajte 50 g grožđica, žlicu meda, sok pola limuna, 400 g buče (bundeve) isječene na kockice, jednu zgnječenu bananu i prstohvat metvice. Sve sastojke dobro izmješajte i poslužite odmah.
Drugi upravo čitaju... |
|
Foto: 1. Ilustracija
Priredio: Mario Mehaković
Izvor: Agronomski fakultet u Zagrebu, hipokrat.com.hr, gospodarski.hr
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.