ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
U današnje vrijeme krumpir je na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine. To jednostavno nije istina.
Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krumpir.
...
11 činjenica koje niste znali o krumpiru
- Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
- Krumpir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
- Krumpir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
- Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
- Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
- Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.
- 2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
- Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
- Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.
- Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
- Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.
Nutricionističke karakteristike
- krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
- krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
- krumpir sadrži više kalija nego banana
- krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
- krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
- krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
- krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
- nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C
Krumpir kao lijek
Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:
- obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
- umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
- obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
- kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
- kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka
Pomfrit nije zdrav!
Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!
- Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.
- Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid - poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.
Kako napraviti sok od krumpira
Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.
Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: alternativa-za-vas.com
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.