Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Rajsko voće za zdravlje krvožilnog sustava
RAJČICA

Ljekovito bilje - Rajčica

 

ZDRAVLJE | Ljekovito bilje

 

Namirnica bogata antioksidansima, rajčica na zdravlje krvožilnog sustava djeluje dvojako: antioksidativno i regulacijom masnoća u krvi. Iako je Rajčica (lat. Lycopersicon esculentum) botanički voće, nije dovoljno slatka da bi se konzumirala kao desert, poput drugog voća.
 
Osim slatkoćom, rajčica se odlikuje laganom gorčinom i kiselošću. Priprema se i servira poput povrća pa se često i svrstava u tu kategoriju. Rajčica ima mesnati plod koji sadrži koštice unutar vodenaste sredine.

...

Iako se često veže uz talijansku kuhinju, rajčica potječe sa zapadne strane Južne Amerike, s prostora današnje Kolumbije, Ekvadora, Perua i Čilea. Vjeruje se da je prva uzgajana rajčica više sličila današnjim cherry rajčicama nego sad zastupljenijim, većim vrstama. U Europu ju donose španjolski kolonizatori oko 1500. godine. Danas se rajčica kao hrana koristi širom svijeta – godišnje se proizvede oko 130 milijuna tona. Najveći proizvođači su Kina i Sjedinjene Američke Države.

Rajčica je namirnica bogata antioksidansima. Od uobičajenih antioksidansa zastupljeni su vitamini C, E i beta-karoten (prekursor vitamina A), a od minerala vrijedi spomenuti kalij i mangan. Od fitotvari su najzastupljeniji flavononi, flavonoli i karotenoidi u koje se svrstava i najpoznatiji fitonutrijent rajčice – likopen.

 

Zajedničko djelovanje likopena i vitamina C i E

Najznačajniji pozitivan učinak na zdravlje rajčica ostvaruje na području smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Na zdravlje krvožilnog sustava rajčica djeluje dvojako – antioksidativno i regulacijom masnoća u krvi. 

 

Iako je najpoznatiji i najkorisniji fitonutrijent i antioksidant iz rajčice karotenoid likopen, uz njega je važno spomenuti i vitamine C i E. Te tvari zajedničkim djelovanjem smanjuju rizik peroksidacije lipida u krvi, odnosno procesa u kojem kisik oštećuje lipide prisutne u staničnim membranama krvnih žila ili lipide koji su prisutni u krvi. To je prirodan proces, a problemi nastaju u slučaju kronične i/ili prekomjerne peroksidacije lipida, pri čemu se povećava rizik nastanka aterosklerotskih promjena.

Istraživanja su dokazala i pozitivan učinak rajčice na regulaciju masnoća u krvi – smanjenje ukupnog kolesterola, lošeg LDL kolesterola i triglicerida u krvi.

Znanstvenici sve više istražuju pozitivno djelovanje rajčice na zdravlje kostiju. Iako su istraživanja na tom području u začetku, likopen najvjerojatnije ima važnu ulogu u zaštiti kostiju od oksidativnih oštećenja. U istu kategoriju nedovoljno istraženih učinaka rajčice na zdravlje svrstava se i antikancerogeno djelovanje. Takvo djelovanje nije iznenađujuće s obzirom na odlična antioksidativna svojstva kakva posjeduje rajčica, pogotovo kada im se pridodaju i antiupalna svojstva. Nastanak mnogih karcinoma počinje kroničnim oksidativnim oštećenjima i kroničnim upalnim procesima. Zbog toga svaka namirnica s izraženim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima ima i potencijalno antikancerogeno djelovanje.

 

100 g svježe rajčice prosječno sadrži:

 

26 kalorija 20 mg vitamina C 
93 g vode  360 µg vitamina A (β-karoten)
 1 g proteina  8 µg vitamina K
 0,2 g masti  0,1 mg vitamina B6
 5,1 g ugljikohidrata  275 mg kalija
 1,4 g vlakana  0,12 mg mangana

 

Rajčica je vrlo popularna i široko zastupljena namirnica. Dostupna je cijele godine, a vrhunac sezone su ljetni mjeseci srpanj i kolovoz kada bogatstvo okusa i sastav nutrijenata najviše dolaze do izražaja. Kao sočna i osvježavajuća namirnica odličan je i preporučljiv dodatak ljetnom jelovniku.

 

 

 

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: adiva.hr

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 482 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com