Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zdravlje - ljekovito biljeZDRAVLJE

 

Ljekovito bilje - trputac

 

Za ljekovito djelovanje trputca zna se već tisućljećima. Izuzetno je cijenjen u kineskoj narodnoj medicini. Njegova popularnost očuvala se do danas.
 
Trputac (Plantago lanceolata L.) je zeljasta trajnica visine 5-50 cm. Ima uske i duguljaste listove dužine 10-20 cm. To je samonikla biljka rasprostranjena u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste kao korov na poljima djeteline, u vrtovima, na livadama i pašnjacima, uz putove i nasipe. Vrste roda Plantago L. ubrajamo među najrasprostranjenije bilje. U ljekovite svrhe koriste se svježi ili osušeni listovi ili cijeli nadzemni dio biljke koja raste samoniklo ili iz uzgoja. Listovi se sabiru u vrijeme cvatnje, kad su u potpunosti razvijeni jer ih je tada najlakše razlikovati od biljki sa sličnim listovima. Ubrani se listovi suše u tankom sloju na sjenovitom i prozračnom mjestu. Sušenje traje dugo (do tjedan dana) i potrebno je listove okretati da ne potamne. Sasušeni biljni materijal čuva se u vrećama na suhom mjestu. U ljekarne trputac dolazi u obliku osušenih maslinasto zelenih ili smećkastih listova. Listovi ne smiju biti tamnosmeđi jer to upućuje na kemijske promjene sastavnica.

Listovi trputca se najčešće mogu zamijeniti s listovima vrste Plantago major (obični trputac). Srodne vrste su Plantago media (srednji trputac).
Indijski trputac (Plantago indica L.) mala je jednogodišnja biljka koja raste samo u primorju. Od te biljke koristimo sjemenke koje sadrže veliki postotak sluzi. Imaju purgativno djelovanje pa ih za tu najmenu i koristimo.

Sastav

Glavne tvari u listu trputca su: trijeslovine, polisaharidi (sluzi), kumarin, flavonoidi, silicijeva kiselina, cink i kalij. Sadrži i ulje gorušice koje doprinosi antibiotičkom djelovanju trputca.

Djelovanje i upotreba

U narodnoj medicini trputac se koristi kao sredstvo za liječenje rana, zaustavlja krvarenje, izlučivanje sluzi, jača želudac i snižava povišenu temperaturu, svježi sok od trputca koristi se za zacjeljivanje rana. Suvremena fitoterapija pripravke trputca koristi za smirivanje kašlja i upale sluznice usne šupljine i ždrijela. Trputac se najviše proizvodi u obliku sirupa i čaja, ali i u obliku tableta za otapanje u ustima. Koristi se za izradu homeopatskih preparata za ublažavanje zubobolje, bolova u uhu i kod kožnih oboljenja. Zbog trijeslovina trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje.

Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva. Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemeroida. Za liječenje manjih rana i sprečavanje nastanka oteklina koriste se usitnjeni listovi trputca. Zbog sadržaja kalija, trputac djeluje diuretički te je česta sastavnica čajeva za kure čišćenja organizma.

Primjena


Čaj trputca se priprema tako da 3 g čaja prelijemo s 250 ml vruće vode, ostavimo poklopljeno 10 minuta i procijedimo. Pije se četiri puta na dan.
Kada radimo obloge za rane, oni se pripremaju kao hladne iscrpine. Četiri grama trputca namoči se u 200 ml hladne vode i ostavi dva sata, te se procijedi. 
 
Napomene:
Trputac se vrlo dobro podnosi i mogu ga primjenjivati i djeca. Oprez je potreban kod astmatičara i kontraindiciran je kod napada astme. 

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 

 

Autor: Katarina Fehir Šola, mag.pharm.,mag.univ. fitofarmacije s dijetoterapijom

Izvor: Adiva.hr

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 278 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com