ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocjenom namirnicom. U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezerviran samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.
Švedski botaničar Linne je ovoj biljci dao naziv Theobroma cacao L. gdje "theobroma" upravo i znači "hrana bogova".
...
Kakao raste na drveću prosječne visine od 4 do 8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae. Ova biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i težak do 500 grama. U plodu se unutar bijelog mesa nalazi 20 - 60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, dok se od ploda dobiva kakao prah i kakao maslac. Čitav plod je jestiv.
Svako sjeme sadrži do 50% masnoće od koje se izrađuje kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.
Zdravstvene dobrobiti kakaa
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
- štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
- smanjuje stres i depresiju
- štiti od bolesti srca i krvnih žila
- štiti od mnogih vrsta raka
- odličan je izvor željeza
- regulira razinu šećera i kolesterola
- potiče bolje pamćenje i koncentraciju
- smanjuje opasnost od srčanog udara
- pomaže u regulaciji krvnog tlaka
Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svom sastavu kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. Kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu. Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.
Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu - od probave do rada srca i mozga. Kakao sadrži i katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Nadalje, izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine željeza.
Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizirani krvni tlak. Kod njih je zabilježena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Riječ je o skupu spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni. Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.
U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.
Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma.
Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao. Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.
Zato uvijek birajte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima.
Neka hrana bogova bude i vaša hrana!
Foto: 1. danviet.vn
Autor: UCM
Izvor: alternativa-za-vas.com