ZDRAVLJE
ZDRAVLJE | Ljekovito bilje
Kiselica je raširena, lako prepoznatljiva domaća biljka, poznata po svom kiselom okusu, po kojem je i dobila naziv.
Postoji nekoliko vrsta, a najljekovitije su obična kiselica (lat. Rumex acetosa), i mala kiselica (lat. Rumex acetosella).
...
Kiselicu su mnogi kao djeca brali na livadama i grickati, no ona je mnogo više od usputne grickalice. U 16. i 17. stoljeću smatrali su je gotovo čudotvornom biljkom protiv infekcija, groznice, skorbuta i trovanja. Stari narodi obilno su je koristili i u kulinarstvu, u pripremi juha, salata i povrtnih priloga, te u pripremi jakih čajeva.
Visok udio oksalne kiseline čini kiselicu blago otrovnom i zato njen unos mora biti umjeren (u malim količinama je bezopasna).
Ova kiselina odgovorna je i za njen okus, koji pecka na jeziku, a sličan je kiviju ili jagodama.
Kiselica se uglavnom sastoji od vlakana te manjeg dijela proteina. Od vitamina sadrži C, A i B6, a od minerala željezo, magnezij, kalij i kalcij. Obiluje i polifenolnim kiselinama, flavonoidima i antocijaninima.
Njena ljekovita svojstva narodna medicina je prepoznala već odavno. Stoljećima koristi kiselicu kao djelotvoran lijek za različite bolesti.
Ljekovita svojstva
Zdrava probava
Zbog visokog udjela vlakana, dodavanje kiselice u prehrani pomaže boljoj i zdravijoj probavi. Vlakna pokreću probavni sustav, smanjuju konstipaciju, proljev, nadutost i grčeve, kao i druge ozbiljnije želučano-crijevne tegobe.
U povijesti kiselica je služila i kao prevencija i lijek kod trovanja hranom i različitih želučanih infekcija.
Krvni tlak
Šalica kiselice sadrži 15% dnevne preporučene doze kalija. Kalij je regulator tekućine u tijelu te opušta srčane žile i arterije.
Bogatstvo dijetalnih vlakana čini kiselicu i prirodnom zaštitnicom organizma od kolesterola, ateroskleroze te posljedično, težih stanja kao što su moždani i srčani udar.
Snižava krvni tlak, što smanjuje rizik od ugrušaka i naprezanja srca koje može dovesti do koronarnih srčanih bolesti i drugih komplikacija.
Zdravlje kože
Kiselica čisti krv, potiče cirkulaciju i utječe na zdravlje, kvalitetu i izgled kože. Ljekovito djelovanje pripisuje se vitaminu A i C, kao i drugim nutrijentima pronađenima u ovoj biljci.
Sušeno lišće dobro je jesti ako bolujete od lišajeva i suhe kože. Sok iz svježeg lišća narodni je recept protiv osipa i iritacija na koži.
Prevencija raka
Iako studije o antioksidativnom djelovanju kiselice i dalje traju, postoji dovoljno dokaza o djelovanju polifenola, flavonoida i antocijanina na ljudsko tijelo. To su sve antioksidansi koji preveniraju maligne promjene u organizmu. Oksalna kiselina iz kiselice također ima antitumorska i antikancerogena svojstva.
Antioksidansi, kojima je kiselica posebno bogata, donose niz koristi za organizam, a njihovo antikancerogeno djelovanje jedno je od najvažnijih.
Rutini i polisaharidi u kiselici preveniraju rak i druge vrste izraslina.
Beta karoten djeluje kao antioksidans, povećavajući proizvodnju T-stanica koje ubijaju stanice karcinoma.
Klorofil iz kiselice čisti jetru, regenerira tkivo, smanjuje zbog bolesti povećanu gušteraču, čisti krv i jača otpornost na utjecaj zračenja.
Koristi se i za ublažavanje posljedica kemoterapije.
Mast od kiselice pokazala je snažno djelovanje na smanjenje cisti i broja tumorskih stanica dok se sama biljka pokazala kao prirodno sredstvo koje rastvara i smanjuje tumorske tvorbe.
Narodni recepti s kiselicom
Čaj od kiselice
Čaj od lišća koristi se kod gripe, upala i skorbuta.
Za prirodnu terapiju problematične kože, sklone aknama, možete iskoristiti lišće ili korijen.
Čaj napravite ga tako da 20 g listova (ili 40 g korijena, ako je riječ o napitku za ljepšu kožu) skuhate u 1 litri vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite.
Pijte 2 šalice dnevno, po 1 ujutro i navečer.
Uvarak od kiselice
Šaku svježih listova kiselice kuhajte 15 minuta u kipućoj vodi, procijedite i pijte jednu šalicu na dan.
Oblog za kožne bolesti
Ublažava osjećaj peckanja, otekline, oštećenja na koži, prištiće, akne i druge kožne probleme.
Oblog napravite tako da 2 šake listova kiselice kuhate 15 minuta u litri vode i zatim procijedite. Tekućinom natopite čistu tkaninu i nanesite na problematični dio kože.
Essiac čaj (biljni čaj protiv raka)
Essiac čaj je biljni čaj protiv raka kojeg je popularizirala kanadska medicinska sestra Rene Caisse, a po recepturi Indijanaca domorodaca.
Sastoji se od nekoliko snažnih antikancerogenih biljaka koje čiste tijelo.
Sastojci:
- 6,5 šalica nasjeckanog korijenja čička (lat. Articum lapa)
- 453 g cijele male kiselice s korijenjem, u prahu (lat. Rumex acetosella)
- 113 g kore glatkog brijesta u prahu (lat. Ulmus fulva)
- 28 g kineske rabarbare u prahu (lat. Rheum officinale)
Priprema:
28 grama biljke pomiješajte s 9 dcl izvorske vode, zakuhajte i na najjačoj vatri kuhajte 10 minuta.
Ugasite vatru i ostavite pokriveno, na toplom, tijekom noći.
Ujutro polako zagrijavajte čaj, pripazite da ne zavrije. Kad se pojavi para, a prije vrenja, ugasite vatru i pustite neka odstoji par minuta.
Kroz fino cjedilo procijedite čaj u vruće sterilizirane boce, ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Posljednje količine čaja (nakon što iskoristite sav pripremljen), pažljivo izlijte u drugu posudu i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan dobro procijedite, pazeći da tekućina bude bez trunke taloga.
Za prirodnu terapiju karcinoma, preporuka je piti 30 ml Essiac čaja, razrijeđenog s 60 ml vruće vode, svaku večer prije spavanja.
Potrebno ga je piti 4 tjedna, pa napraviti pauzu od tjedan dana.
Tako ga je preporučljivo koristiti čak dvije godine.
U pripremi ovog čaja, ne smijete koristiti aluminijsko posuđe niti vodu koja sadrži klor. Nužno je koristiti biljke provjerenog podrijetla, najsigurnije one koje ste sami uzgojili.
Napomena
Zbog većeg udjela oksalne kiseline, ova biljka je zabranjena za oboljele od reume i artritisa te sve one koji su podložni stvaranju bubrežnih kamenaca.
Kiselicu nikad ne kuhajte u metalnom posuđu, jer će u protivnom zbog reakcije s oksalnom kiselinom zadobiti neugodan miris i okus.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: healthfreedom.info/organictfact.net/alternativa-za-vas.com
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.