Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zdravlje - ljekovito biljeZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Moćan afrodizijak, pojačava libido
Vanilija

Ljekovito bilje - Vanilija

 

Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina svijeta. Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj ljekovitosti. Zbog toga vanilija postaje sve popularnija i na području alternativne medicine.

 

Mirišljave mahune vanilije plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Središnje Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanilije, no danas koriste se samo dvije vrste -  Bourbon i Tahitian vanilija. U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cijenjena kao lijek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa te je bila sastavni dio mnogih ljekovitih mješavina. Do sredine 19. stoljeća taj je narod bio glavni svjetski proizvođač vanilije. Hernán Cortés je u 16. stoljeću prvi upoznao Europljane s vanilijom.

Nakon šafrana, vanilija je najskuplji začin, a cijenjena je zbog svoje čudesne arome.

 

Sastav i ljekovitost vanilije


Ključan sastojak u mahuni vanilije je vanilin.

Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljikohidrata i vitispirana. Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink.

Iako na vaniliji nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenolu iz klinčića, kojima su dokazana brojna ljekovita svojstva. Vanilija pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripe, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći.

Obloge od vanilije daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanilija može pomoći i kod neredovitih menstruacija.

Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno djelovanje.

 

Ljekovita svojstva vanilije

  • prirodni je antioksidans
  • pomaže kod problematične kože
  • ublažava stres i napetost
  • povećava libido
  • pomaže kod želučanih tegoba
  • djelotvorna je kod mučnina u trudnoći

 

Moć mirisa vanilije


Već sam miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira. U jednom istraživanju mirisanje vanilije pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.

Kod Maja je bila cijenjena kao moćan afrodizijak, a njemačka studija iz 18 stoljeća pokazala je da je vanilija prirodan lijek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i  novija istraživanja, u kojima se vanilija pokazala kao najbolji miris za poticanje libida.

Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite pojačati libido, nosite sa sobom mahunu vanilije te je po potrebi pomirišite.

Od vanilije možete napraviti i ekološki osvježivač prostora. Da biste ga proizveli, promiješajte žličicu ekstrakta vanilije s vodom u boci sa raspršivačem.

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: alternativa-za-vas.com

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 447 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com