Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

HELENA KRMPOTIĆ
HOS-ovci su dio regularne Hrvatske vojske postali 13. siječnja 1992.
HRVATSKE OBRAMBENE SNAGE
 
HOS

 

 

Hrvatske obrambene snage bile su među prvim organiziranim vojnim jedinicama u Domovinskom ratu, a prvo postrojavanje HOS-ovaca dogodilo se na svetog Antu u Zagrebu 1991. godine.

 

HOSPrvi načelnik ratnog stožera bio je Ante Paradžik, a u postrojbe su, osim Hrvata iz cijeloga svijeta dolazili i stranci, poput francuskog dragovoljca Jean Michel Nicoliera. HOS-ovaca se bojao cijeli tadašnji državni vrh, na čelu s Tuđmanom, a malo je poznato da je skupina HOS-ovaca su na putu prema Vinkovcima uhićena po nalogu tadašnjeg ministra Vekića i zatvorena u Crvenu vojarnu.

 

HOS-ovce je cijenio Martin Špegelj, ministar obrane, koji je naredio proboj prema Vukovaru kako bi se barem spasilo lokalno stanovništvo. To se nije usudio napraviti niti Merčep, jer se bojao kukuruzišta punih mina.

Ubrzo nakon toga uhićen je predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga i Mile Dedaković. Osim redovnih batina, Manolić je osnovao i komisiju za Vukovar kako bi dvojac proglasio krivim za pad Vukovar. Optužio ih je da su djelatnici KOS-a, što je odbačeno na Vrhovnom sudu.

U povijesti Hrvatske, tada smo prvi put vidjeli kako Peta kolona i UDBA-ški izdajnici spinovima okreću istinske heroje Domovinskog rata protiv hrvatskoga naroda. Ta praksa se nastavila i s Vicom Vukojevićem, pa i svim drugim "opasnim" Hrvatima, koji bi po nalogu Manolića, Mesića i ostalih, bili obilježeni kao iznimno opasni pojedinci.

 

HOS-ovi pripadnici postali su dio regularne Hrvatske vojske 13. siječnja 1992. godine. Njihova obilježja, kao i ovo ispolitizirano "Za dom spremni" su, sukladno postojećim hrvatskim zakonima, postali legitimna obilježja, kako je to slučaj i s drugim gardijskim brigadama Hrvatske vojske, poput Tigrova, Paukovca, Puma....

 

 

NO UDBAŠI NE MIRUJU

Godine 1993. na Vojnom sudu u Zagrebu Paraga, Đapić, Dedaković i Prkačin brane se od optužbe da su stvorili paravojsku, a sudio im je Mirsad Bakšić. Četvoricu je oslobodio Vrhovni sud, pa HOS biva priznat kao legalni dio Hrvatske vojske.

Problemi sa znakovljem HOS-a nastali su i prilikom podizanja spomen ploče u Splitu, kada je izostavljen pozdrav "Za dom spremni" dok se na onoj u Jasenovcu nalazi zakonski priznato obilježje HOS-a upravo s tim pozdravom.

HOS

 

Mislim da su sve ove informacije jako važne svim članovima Odbora za Ustav kako bi mogli znati pravu istinu o pripadnicima HOS-a i potom donijeti odluku što sa spomen-pločom u Jasenovcu. Upravo su njihovo jučerašnje, a i današnje zasjedanje omogućili ti isti ljudi o kojima danas žustro raspravljaju.

 

Photo: 1. ezgetaivan.comyr.com, 2. youtube, 3. slobodnadalmacija.hr

 

Helena Krmpotić

Autor: Helena Krmpotić

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Helena Krmpotić

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 294 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com