Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRESS

HELENA KRMPOTIĆ
Manipulacije žrtvama Jasenovca
Dogma o Jasenovcu - sazreli smo za suočavanje s prošlošću
 
Jasenovac

 

 

Hrvatski povjesničari okupljeni u družbi dr. Rudolf Horvat zatražili su slobodu znanstvenog istraživanja logora Jasenovac.

 

Do sada su uspjeli dokazati da je više od tisuću osoba sa popisa žrtava logora Jasenovac ubijeno ili umrlo na drugim mjestima te da su mnogi preživjeli rat, suprotno dosadašnjim informacijama. Na iskrivljene brojke prvi puta me upozorio dr. Slaven Letica, čiji je brat preminuo u El Shattu a vodi se kao jasenovačka žrtva.

...

Do sada sam upoznala više od 20 ljudi koji su mi potvrdili kako su njihovi djedovi upisani u jasenovačke žrtve, iako tamo uopće nisu niti bili. Manipulaciju brojem žrtava Jasenovca najbolje možete vidjeti i u slučaju nogometaša Šimunića i kazne koju je dobio od FIFE. Jedan od razloga za kaznu bio je i što su, citiram, Hrvati za vrijeme NDH na današnjem teritoriju Republike Hrvatske bili manjina, a tu su živjeli milijuni Srba, Židova i Roma. Hrvati su na području koje su kontrolirali, tvrdi se u odluci, ubili oko 700 tisuća Srba. Osoba koja im je to objašnjavala je asistent povijesti Barry Lituchy, dopredsjednik Memorijalnog parka holokausta u Brooklynu i član prosrpskog foruma The Jasenovac Research Institute.

 

U čemu je zapravo problem s Jasenovcem koji je bio logor smrti i u kojem su se ubijali ljudi?

Problem je što su brojke žrtava fašističkog režima potpuno iskrivljene i nemaju veze sa istinom. Na listu jasenovačkih žrtava uvrštene su gotovo sve žrtve 2. Svjetskog rata na tlu bivše Jugoslavije.

Ukupan broj žrtava komunističkih poredaka iznosi oko 100 milijuna (najveći je u Kini – 65 milijuna i bivšem SSSR-u – 20 milijuna). Ukupan broj žrtava nacističkih i fašističkih režima iznosi oko 25 milijuna.

Mnoge dogme komunističke prošlosti, a Jasenovac to svakako jest, treba prekrajati. Možda je Josip Manolić vjerovao da je bio glavni tamničar “monstruoznom” ratnom zločincu Alojziju Stepincu, no sutra će on možda postati svetac. Za neke je Tito bio divan čovjek koji je vodio prekrasnu državu i brinuo o svom narodu, a za neke je sinonim zla, mržnje i ubijanja. Slično misle i američki domoroci o Kristofor Kolumbu, kojeg Europljani doživljavaju velikim istraživačem, dok je za njih bio i ostao sinonim za genocid.

Iako se niti jedna Vlada do sada nije htjela pozabaviti s ovim vrućim krumpirom, nadam se da su se stekli uvjeti za istraživanje prave istine o zločinima u Jasenovcu, ne samo tijekom drugog svjetskoga rata nego i u razdoblju od 1945 do 1948, do kada je Jasenovac bio u funkciji. Voljela bi doznati pravu brojku žrtava ustaškog a potom i komunističkog režima, te završiti s brojnim manipulacijama nad njima kroz sve ove godine.

 

Mislim da smo dovoljno sazreli za suočavanje s prošlošću.

 

Photo: 1. youtube

 

Helena Krmpotić

Autor: Helena Krmpotić

 

Helena Krmpotić

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 226 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com