Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Lorena Tulić

Nelegalni „tour leaderi“ ne znaju dovoljno o našoj prirodnoj baštini, povijesti, kulturi i Domovinskom ratu
„CRNE MAMBE“ PODRŽAVAJU TURISTIČKE VODIČE
 
Turistička zajednica
 

PRESS: piše Lorena Tulić 

 

 

Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske uputila je Ministarstvu turizma, Udruzi povijesnih gradova te Zajednici županija otvoreno pismo u kojemu se osvrnula na prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu, a kojim su strani turistički vodiči inaugurirani u hrvatske turističke vodiče bez potrebe bilo kakve edukacije.

 

ZDTVH moli da na vidljiva mjesta svoje institucije postavi poslani dopis u svrhu zaštite kulturne baštine i prezentaciji iste.

...

Nakon svojih dopisa, Zajednica turističkih vodiča Hrvatske dobiva podršku iz svih dijelova Hrvatske, pa tako i Udruge „Crne Mambe“. Još veći značaj takve podrške je suradnja ZDTVH na implementiranju vojnog turizma pa tako i provođenje mnogih zajedničkih projekata s braniteljskim udrugama.

Ukratko, predsjednica ZDTVH-a Kristina Nuić-Prka pojasnila nam je kako su u dosadašnjem radu uočili nepravilnosti oko interpretacije povijesti Hrvatske: „Dakle, tijekom svog rada uočili smo kako u nastavnom području povijesti ista završava s položajem Hrvatske u SFRJ, stoga inzistiramo na izmjenama koje nam slijede kao i zaštićenim lokalitetima koji su vezani za Domovinski rat, a koji će biti jedina mjesta na kojima će tzv. točkastim pristupom našu zemlju predstavljati oni koji su se educirali što u smislu naše struke, zaštite interpretacije kulturne baštine i povijesti.“

Strani vodiči bi prema novim izmjenama Zakona mogli voditi u Hrvatskoj bez dovoljne edukacije. Sve to znatno utječe na interpretaciju Hrvatske. Iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske smatraju takvo što nedopustivim. S razlogom. U prijevodu, nekakvi nelegalni „tour leaderi“ u autobusnim turama promoviraju našu zemlju, bez dovoljne educiranosti. Ne samo to, mnogo je onih koji ne znaju govoriti hrvatski jezik, a kamoli dovoljno o našoj prirodnoj baštini, povijesti, kulturi pa tako i o Domovinskom ratu.

Stranci u autobusnim turama promoviraju vlastite destinacije, spominju neke svoje zemlje, svoje kontinente… Ne govori se o hrvatskoj prirodnoj baštini, o njenoj povijesti već je to promocija druge zemlje u samoj interpretaciji Hrvatske. Kako bi takvo što moglo biti dobro za Hrvatsku? Kako bi to bilo dopustivo? Kako bi hrvatski državljani koji svojim stečenim znanjem, a onda i učestalim dodatnim  edukacijama, poznajući hrvatsku povijest i kulturu, trebali prihvatiti da umjesto njih pričaju oni koji o našoj zemlji nemaju pojma?

Maja Milovčić, predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik pozvala je građane da se uključe u javnu raspravu: „Ne samo zbog ove situacije. Ako prođe ovakvo što, onda prođe i velik broj drugih stvari.“ – rekla je u emisiji Na dnevnoj bazi.  Ovakva događanja smatra vrijeđanjem ove struke, te da ovo doprinosi totalnom nepovjerenju.

 

„Način kako će se predstaviti naša kulturna, sakralna, materijalna i nematerijalna baština smatramo iznimno bitnim za naš nacionalni identitet jer su upravo povijesni gradovi, kulturna, sakralna , materijalna i nematerijalna kulturna baština utkani u samu srž našeg nacionalnog identiteta.

Da li nam je stalo nas samih i naše kulture, tradicije, baštine…? Turistički vodiči su interpretatori kulturne baštine, te nam mora biti stalo kako se priča naša priča. No, sve je to negativna implikacija sukladno izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu koja je upravo omogućila da strani turistički vodiči bez ikakve kontrole i obrazovanja o našoj povijesti pričaju priču koju oni žele tj. smatraju da je točna i dovoljna, a nisu prošli edukaciju za naše lokalitete. Interpretacija je ključna!

Tu se ne radi samo o našim interesima, nego o interesima svake Države, jer ne može netko pročitati klasični turistički vodič ili pokupiti informacije iz Wikipedije o nekoj turističkoj destinaciji, lokalitetu… te pričati o istoj. Kako za strane turističke vodiče u Hrvatskoj, tako i za naše vodiče u Europi. Zato je suludo i kontra produktivno da turistički vodiči koji nisu prošli kvalitetnu i opširnu edukaciju, bilo domaći ili strani, vode turiste po zaštićenim lokalitetima i pričaju krive i neistinite priče.“

– stoji u objavi Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

 

Podsjetimo, javna rasprava o izmjenama Zakona o pružanja usluga u turizmu zatvara se 7. veljače 2021. godine.

Pozivamo da se uključite u javnu raspravu. Oni koji su dio ove struke, ali i oni koji to nisu. Svaki komentar može doprinijeti da se ovakva nepovoljna situacija razriješi. Građanska svijest mora postati jača jer građanin je taj koji određuje.

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je na portalu e-Savjetovanje javnu raspravu u koju se mogu uključiti građani i dati svoje prijedloge i komentare:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15743

https://www.guidescroatia.hr/index.php/novosti/854-zdtvh-uputila-molbu-institucijama-da-se-zastiti-kvalitetna-i-tocna-interpretacija-kulturne-bastine-kao-i-licencirane-turisticke-vodice

https://www.youtube.com/watch?v=DgBMKr5FMJE&feature=youtu.be

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: DPCM

 

 

 

 Autor: Lorena Tulić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Lorena Tulić

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 358 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com