Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

Piše: Lorena Tulić

Prema statističkim podacima o samoubojstvima branitelja postoji niz faktora, poput PTSP-a, socijalne slike branitelja, bračnog statusa i sličnih
'Pobol i smrtnost branitelja'
 
Pobol i smrtnost branitelja
 

PRESS: piše Lorena Tulić 

 

 

 

Udruga 'Crne Mambe' održala je drugu provedbenu radionicu Projekta „Zajedno u bolje sutra“ pod nazivom „Pobol i smrtnost branitelja“. Radionicu je 16. svibnja 2019. održao dr. Tonći Soža.

 

Na radionici su sudjelovali korisnici Projekta, predsjednik Udruge „Crne Mambe“ Ivica Šafarić, zaposleni na Projektu te gosti. Prisustvovalo je preko 30 sudionika.

...

„Pobol i smrtnost branitelja“ osjetljiva je tema o kojoj se može dugo raspravljati. Neki od korisnika iznijeli su svoje nezadovoljstvo sustavom, a dr. Tonći Soža uputio ih je na mogućnosti koje imaju. O samoj temi rekao je više na temelju statističkih podataka. Prenosimo dio riječi upućenih korisnicima:

Zanimljiv podatak su godine života branitelja i opće populacije u Hrvatskoj. Srednje očekivanje trajanja života u Hrvatskoj za muškarce je 74 godine i 9 mjeseci, a za žene 80 godina i 9 mjeseci. Za branitelje je prosjek 50 godina i 3 mjeseca, a braniteljice 50 godina i 5 mjeseci.

Prema statističkim podacima o samoubojstvima branitelja postoji niz faktora poput PTSP-a, socijalne slike branitelja, bračnog statusa i sličnih. Prema podacima sa sistematskih pregleda 62,4% ne puši cigarete dok 64,4% ne pije alkohol što se smatra destimulacijom, odnosno ne odgovara istini. Ubijaju se češće branitelji sa nižim postotkom HRVI, oko 20%, a uzroci smrtnosti branitelja također se razlikuju od uzroka opće populacije. Branitelji češće obolijevaju od malignih bolesti, čak 40% branitelja umire od raka. Na drugom su mjestu kardiovaskularne bolesti. Kod opće populacije je obrnuto.

Branitelji se liječnicima obiteljske medicine najčešće obraćaju zbog probavnih bolesti, mišićnih bolesti, bolesti metabolizma, šećernih i mentalnih bolesti, abnormalnih stanja u krvnoj slici, a tek na 13. mjestu su karcinomi.

Najčešće hospitalizacije i bolnička liječenja kod branitelja su bolesti cirkulatornog sistema, maligne, mentalne, probavne, mišićne, koštane i mokraćne. Kod opće populacije su na prvom mjestu bubrežne bolesti, gastrointestinalne, tumori dojke, povišeni krvni tlak, zloćudne bolesti pluća, bol u trbuhu i zdjelici itd.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

Dr. Tonći Soža spomenuo je da Ministarstvo branitelja od 2008. godine provodi sistematske preglede. Prvo su bile obuhvaćene udovice hrvatskih branitelja, pa onda 100%-tni invalidi, zatim žene branitelja oboljelih od PTSP-a, HRVI, te branitelji bez statusa HRVI. 2014. godine je Ministarstvo sklopilo je ugovor sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Medicinskim fakultetom. Pokrenuo se projekt za praćenje pobola i smrtnosti branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji u trajanju od 6 godina. Htjelo se utvrditi ima li kakvih odstupanja od pobola i smrtnosti opće populacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja donijelo je strategiju za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Donesen je nacionalni program psihosocijalne pomoći koji se pruža kroz Centre za PTSP na nivou županija. Postoje Regionalni centri u Osijeku, Rijeci i Splitu te Nacionalni centar za psihotraumu u Zagrebu.

Nakon nekih statističkih podataka, odnosno predavanja koje je održao dr.med. Tonći Soža, prisutni su se obratili pitanjima i dobili odgovore na sva pitanja, te ih se uputilo kome se dalje obratiti i što im je činiti s obzirom na situacije u kojima se nalaze. Branitelji koji su sudjelovali na radionici za savjete su se obratili i njegovateljicama koje su bile otvorene za sva pitanja i savjetovanja.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Video novinar - Lorena Foto: DPCM

 

 

 Autor: Lorena Tulić

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Lorena Tulić

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 399 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com