Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA
MOZAIK

Zbornik sadrži rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz mnogobrojne interese i historiografsku ekspertizu profesora Banca

 
Ivo Banac
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Zbornik radova u čast profesora Ive Banca "Liber amicorum", koji su uredili Marijana Kardum i Stipe Kljaić, objavili su Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

 

Nakladnici ističu kako je riječ o zborniku radova s međunarodnoga simpozija održanoga u Dubrovniku 2017. godine u povodu 70. rođendana Iva Banca. 

...

Zbornik sadrži rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz mnogobrojne interese i historiografsku ekspertizu profesora Banca, napominju nakladnici i dodaju kako uvodni tekst "Profesorov povratak" Andree Feldman sumira najvažnija izlaganja sa simpozija te Bančeve komentare. 

U prvom dijelu zbornika, "Pisma i obraćanja", sadržano je deset radova u kojima se autori osvrću na Bančevo djelovanje i važnost njegova rada. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su Shaun M. Byrnes, Željko Tanjić, Garantina Kraja, Tatjana Lorković, Sonja Biserko, Josip Vrandečić, Nebojša Čagorović, Anna Di Lellio, Daniel Reardon i Zlatko Hasanbegović.

U drugom tematskom bloku "Članci i studije" dvanaest je radova, a djela su "prijatelja, kolega i studenata koji su svoja razmišljanja o različitim razdobljima života i karijere Ive Banca, kao i istraživanja, tekstove i radove koje je on potaknuo i inspirirao, odlučili podijeliti prvenstveno s njim". 

Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su Ivan Viđen, Marko Attila Hoare, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Stjepan Ćosić, Stipe Kljaić, Marijana Kardum, Naida Michal Brandl, Martin Previšić, Wollfy Krašić, Julijana Antić Brautović, Mato Brautović i Desmond Maurer.

Nakon Bančeve smrti, zborniku su pridodani oproštaji Drage Štambuka i Željka Tanjića. 

Na kraju zbornika nalazi se posljednja verzija Bančeva skraćena životopisa iz 2019. godine.

U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značenje rada istaknutog hrvatskog povjesničara Iva Banca. 

Hrvatski povjesničar, pisac i političar Ivo Banac (Dubrovnik, 1947. – Zagreb, 2020.) autor je više knjiga, među kojima i knjige "The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics (Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: porijeklo, povijest, politika).

 

Priredio: Mario Mehaković

 

 

Vezani naslovi

Mozaik

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 337 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com