Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

MOZAIK
Hrvatski je narod jedan od rijetkih u Europi koji se kao brojčano mali može pohvaliti takvim bogatstvom i raznolikošću narodne kulture i tradicije
SPEKTAKL U LISINSKOM - 110 GODINA KUD-a "PREPOROD"

Preporod

 

Kultura: Mozaik

 

 

Uz ovacije publike, u prepunoj velikoj dvorani Lisinski u Zagrebu, 24. siječnja o.g. upriličen je gotovo trosatni nastup KUD-a Preporod iz Dugog Sela.

 

Može se slobodno reći da je to bio spektakl kakav se na našim pozornicama rijetko viđa, ali takvo što se i očekivalo od KUD-a koji je prošle (2017.) godine proglašen najboljim u Hrvatskoj i djeluje dulje od stoljeća.

...

U proteklih 110 godina, tisuće marljivih i vrijednih zaljubljenika u hrvatski folklor prošlo je kroz Društvo i ono je iz godine u godinu napredovalo, tako da je odavno prešlo okvire svoga zavičaja i regije. Kroz sve to vrijeme, brojni entuzijasti darovali su mu svoje najbolje godine, tisuće i tisuće sati mukotrpnog rada, ali kad se to čini s ljubavlju prema Domovini, svome narodu i njegovoj baštini, sve se može izdržati.

 

Na sreću, osim 310 aktivnih članova KUD-a (od najmlađe postave do veterana), danas u dugoselskom kraju ima višestruko veći broj zaljubljenika u folklor, a što posebno raduje, većina od njih su mladi ljudi ili djeca. I to daje nadu i budi optimizam.

KUD Preporod svoj je trnovit ali hvale vrijedan put započeo u Dugom Selu daleke 1907. godine kao crkveni pjevački zbor, da bi proteklih desetljeća postao brend na domaćoj folklornoj sceni, a slavu je hrvatskih pjesama i narodnih igara pronio od Europe do Meksika.

KUD je nagrađen i brojnim priznanjima u Domovini i svijetu, a povodom 90-e obljetnice postojanja (1997. godine) primio je od prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana Povelju za promociju i očuvanje hrvatske kulturne baštine.

Preporod

I ove večeri u Lisinskom, u dvorani ispunjenoj do posljednjeg mjesta, ovi su talentirani umjetnici pokazali što znaju i u potpunosti su opravdali svoj renome.

Glazbeno-scenske točke smjenjivale jedna drugu u besprijekornoj izvedbi i koreografiji, sve je teklo glatko i spontano, a ugođaj su posebno oplemenile skladne nošnje, virtuozno muziciranje orkestra i najmlađi članovi među kojima većina nije starija od 5-6 godina.

Pjesmom i igrom „obišli“ su sve hrvatske krajeve – od Zagorja, Prigorja, Podravine, Posavine, Međimurja, Moslavine i Slavonije, do Srijema, Bačke, Bosanske Posavine, Hercegovine, Imotskog, Zagore, Dalmacije...

Nezaboravna večer i užitak koji se uistinu rijetko doživljava.

Nastup je završio milenijskom fotografijom, a izvođači su na samome kraju publiku počastili posebnom točkom koja je bila spontani izraz njihovog oduševljenja a ne dijelom koreografije: nekolicina njih sišla je s pozornice u parter i tik uz prve redove odigrala svoju temperamentnu numeru na oduševljenje svih.

Preporod

Umjetnici su ispraćeni gromoglasnim pljeskom koji je jačao nakon svakog njihovog naklona, a posebno poštovanje publika im je iskazala ustajanjem sa sjedala. Pljesak je utihnuo tek nakon što je posljednji izvođač napustio scenu, a svjetla na pozornici se pogasila.  

U ovim vremenima kad se izvorna kultura našeg naroda ne rijetko zapostavlja pa čak i gura na margine, KUD Preporod iz Dugog Sela svijetli je primjer kako se kroz tradiciju, čuvanje običaja, kulture i jezika, pjesmom, glazbom i plesom njeguje hrvatski kulturni identitet.

 

Hrvatski je narod jedan od rijetkih u Europi koji se kao brojčano mali može pohvaliti takvim bogatstvom i raznolikošću narodne kulture i tradicije.

Nemojmo nikad zaboraviti da nas je pored naše kršćanske vjere, upravo to održalo na ovoj povijesnoj vjetrometini od stoljeća sedmog do današnjih dana.

Čestitka KUD-u Preporod i zahvala svima koji pridonose promicanju i populariziranju hrvatske kulturne i tradicijske baštine.

 

Na takve žrtve i odricanja spremni su samo oni koji su nepovratno i iskreno zaljubljeni u ono što rade i to – ne zaboravimo (!) – kao amateri i volonteri, dakle, bez ikakve naknade, iz čistog entuzijazma.

 

 Foto: lisinski.hr

 

Autor: Zlatko Pinter

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Mozaik

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 369 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com