Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA
MOZAIK

Znanstveno djelo koje se bavi nastankom, uporabom i simbolikom niza hrvatskih zemaljskih grbova od 13. do početka 17. stoljeća

 
Hrvatski grbovi
 

 

KULTURA: Mozaik

 

 

 

Knjigu povjesničara Mate Božića i Stjepana Ćosića "Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest", u kojoj autori razjašnjavaju brojna otvorena pitanja, objavili su Hrvatska sveučilišna naklada, zagrebački Filozofski fakultet i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

 

Nakladnici ističu kako je knjiga znanstveno djelo koje se u širokom vremenskom i tematskom rasponu bavi nastankom, uporabom i simbolikom niza hrvatskih zemaljskih grbova od 13. do početka 17. stoljeća. 

...

Ocjenjuju kako se obradba teme oslanja i nadovezuje na recentna monografska djela o povijesti hrvatskoga grbovlja te da se znanstveni diskurs oslanja na metodološka dostignuća suvremene svjetske heraldike. 

Knjiga ima, naglašavaju, obilježja sinteze dosadašnjih spoznaja te uključuje i  problematizira respektabilan broj do danas u nacionalnoj historiografiji nepoznatih starijih svjedočanstava o grbovima hrvatskih zemalja i njihovih vladara. 

Podsjećaju kako se u razjašnjavanju brojnih otvorenih pitanja vodilo računa o razlikama u naravi pojedinih nositelja heraldičkog sadržaja, od kovanog novca i pečata, preko pomorskih karata, putopisa i portulana, crteža, grafika, zidnih oslika i kamenih spomenika, sve do usustavljenih korpusa grbova u specijaliziranom mediju – grbovnicima. 

Zamišljeni kako kompendij heraldičkog znanja, povijesni su grbovnici istodobno i prvorazredni dokumenti o "slici svijeta" svojstvenoj njihovim tvorcima i ambijentima u kojima su nastajali, ističu nakladnici i dodaju kako temu knjige čine intrigantnom i aktualnom trajnost davno nastalih heraldičkih motiva i činjenice da su im se značenje i simbolički sadržaj tijekom povijesti mijenjali. 

Osim na genezu, pozornost dvojice autora usmjerena je i na evoluciju poimanja i "uporabe" grbova hrvatskih zemalja kao znakova i kao simbola nacionalnog i državnog identiteta, od ranomodernog sve do suvremenog doba, napominju nakladnici.

U knjizi "Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest" (239 str.) prvi put se iznose cjelovita i relevantna historiografska i heraldička tumačenja geneze, uporabe i simbolike svih hrvatskih povijesnih grbova i njihovih heraldičkih likova.
Stjepan Ćosić rođen je 1964. u Makarskoj. Redoviti je profesor u trajnom zvanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Dekan je tog fakulteta.

Povjesničar Mate Božić sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog (studentskog) časopisa "Odraz" i historiografskog časopisa "Pleter". Koordinator je projekta arheološkog turizma "Regnum Croatorum". Autor je više znanstvenih monografija, studija i članaka, a posebno istražuje heraldičku semiotiku.

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

Mozaik

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 670 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com