Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST
Mostarska kriza nastala Koschnikovim nepoštivanjem odredaba Daytonskog sporazuma
Podjela Mostara (7.2.1996.)

 

Mostar

 

 

U Mostaru je 7. veljače 1996. zbio veliki međunarodni incident. Europski upravitelj za Mostar, njemački diplomat, Hans Koshcnik, ujutro u 10 sati obznanio je dekret naziva „Prijelazni statut grada“.

 

Time je zamišljena postupna integracija šest gradskih općina kroz novoustrojenu Središnju zonu, koja bi obuhvatila cijeli gradski centar, i bila bi temelj budućeg ujedinjenja grada. No ta zona uopće nije bila predviđena u Daytonskom sporazumu, a Hrvati su smatrali da njezina uspostava pogoduje samo bošnjačkim interesima jer velikim dijelom ulazi u zapadni, hrvatski dio grada.

 

...

Vijest je brzo odjeknula, te se već za sat i pol okupila mnoštvo. Kada je oko podneva Koschnik blindiranim vozilom krenuo na otvaranje Arhiva Hercegovine u istočnom Mostaru gomila nezadovoljnih Hrvata okružila ga je i počela vrijeđati. Koschnika i pratnju od težih su posljedica spasile samo brze reakcije razboritih prosvjednika. Incident se dogodio toliko brzo da nisu stigli reagirati ni europski policajci ni vojnici IFOR-a.

Budući da se nekoliko tisuća Mostaraca okupilo oko hotela „Ero“ u koji se delegacija sklonila, zrak su nadlijetali i zrakoplovi NATO-a. Prosvjed ipak nije potrajao dugo, a osim oštećenih vozila nije bilo ozlijeđenih.

Mostarska kriza nastala Koschnikovim nepoštovanjem odredaba Daytonskog sporazuma, riješila se diplomatskim putem, 18. veljače u Rimu.

Uz posredovanje Sjedinjenih Država, Europske unije i Rusije, predsjednici BiH i Hrvatske, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman kompromisno su, uz problem uključivanja Sarajeva u Federaciju BiH, riješili i „mostarski slučaj“.

 

Smanjena je veličina središnje zone u Mostaru koja je obuhvatila prostor namijenjen samo za zgrade ministarstva kantona i grada. Uz to europskom upravitelju na raspolaganje je stavljeno po 100 policajaca iz Hrvatske i iz Sarajeva. Dogovorena je potpuna sloboda kretanja te povratak izbjeglica u sve dijelove grada.

 

Koschnik je uskoro podnio ostavku, a pitanje suživota u Mostaru i dalje je ostalo neriješeno.

 

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: tntportal.ba

 

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 599 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr